Menu Zavřít

Zatím v malém

27. 8. 2004
Autor: Euro.cz

ČKA

MMF24

PRAHA (tos) - Poté, co Česká konsolidační agentura (ČKA) musela vracet část peněz utržených za prodej balíku pohledávek společnosti EC Group, zastavil loni v říjnu ministr financí Bohuslav Sobotka prodeje dalších velkých bloků. ČKA se proto soustředila na rozprodej menších regionálně zaměřených balíků pohledávek. Nyní například prodává pohledávky, které dříve patřily do portfolia dceřiné společnosti České spořitelny Corfina (nyní Leasing České spořitelny).
Ve čtvrtek 26. srpna agentura nabídla k prodeji soubor složený z klientů z Prahy a středních Čech, který tvoří 17 pohledávek v nominální hodnotě čtyři miliony korun. Druhý blok z regionu Brno a jižní Morava jich zahrnuje 21 v nominální hodnotě 5,7 milionu korun.
ČKA dosud úspěšně prodala dvanáct podobných regionálně zaměřených balíků pohledávek v celkovém objemu zhruba 109 milionů korun. Nejvyšší dosažená výtěžnost vzhledem k nominální hodnotě činila více než třináct procent.
Zákaz prodeje velkých bloků ale zřejmě brzy skončí, ministr Sobotka je připraven jej zrušit a čeká již jen na formální žádost ČKA. Z původního objemu zhruba 400 miliard dluhů, které přešly na agenturu před prodejem velkých bank a po krachu IPB, přitom nyní zbývá prodat pohledávky za asi 150 miliard. (více strana 46)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).