Menu Zavřít

ZATÍM ŽÁDNÁ PANIKA

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Škoda Praha

PRAHA – Generálnímu dodavateli temelínské elektrárny společnosti Škoda Praha hrozí více než třísetmilionová pokuta. Ředitel Jaderné elektrárny Temelín František Hezoučký začátkem února uvedl, že ČEZ tyto sankce z pozice investora uplatní, pokud Škoda Praha nedodrží květnový termín odevzdání díla do zkušebního provozu.

Spouštění Temelína nyní vázne na závadách, jež se objevily v nejaderné části elektrárny, na potrubí a turbíně (EURO 6/2000). Škoda Praha přesto věří, že pokuta neohrozí její hospodaření. Mluvčí společnosti Milan Kuchta tvrdí, že se kolem zakázky pro Temelín dělá zbytečná panika. „Ty věci jsou v jednání. Kromě toho věřím, že se nakonec do termínu vejdeme, řekl. Firma vloni vytvořila hrubý zisk kolem 40 milionů korun, přesný výsledek však ještě

nemá k dispozici. Rok 1999 ukončila s hrubým ziskem ve výši 59 milionů korun.

Oznámení o možné pokutě se nijak neprojevilo ani na kursu akcií Škody Praha. Analytik společnosti Atlantik FT Roman Cenek ovšem upozorňuje, že je to u málo likvidních akcií běžné. „Kurs u společností, s nimiž se téměř neobchoduje, může spíše než vnější podnět ovlivnit poptávka nebo prodej několika málo kusů akcií, řekl. Největšími vlastníky Škody Praha jsou Fond národního majetku (55 procent akcií) a ČEZ (30 procent).

ebf - tip - debata

Kurs Škody Praha zaznamenal v posledním roce dva výraznější skoky, začátkem července a v září. Červencový propad kursu následoval po valné hromadě, na níž došlo k personálním změnám v představenstvu a v dozorčí radě. Za zářijovým růstem by sice mohly být tehdejší zprávy o výrazném, téměř třetinové zvýšení obratu ve srovnání s předchozím rokem, kdyby však firma zároveň neohlásila nižší zisk.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).