Menu Zavřít

ZATRACENÁ PRIVATIZACE!

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Spor mezi Grégrem a Mertlíkem opět způsobil velké zpoždění

Když úředníci ministerstva financí letos 4. července poslali „Návrh postupu privatizace energetických společností ČEZ a Transgas ministru průmyslu a obchodu Miroslavu Grégrovi, očekávalo se, že podle předchozí dohody mezi oběma resorty Zemanův nejoblíbenější ministr pošle zpět pouze připomínky, ale materiál o privatizaci půjde do vlády, ještě než začnou letní prázdniny. Grégr však opět všechny překvapil. Nic nepřipomínkoval a o týden později poslal Pavlu Mertlíkovi vlastní nový návrh. Zjevně již počítal s tím, že kabinet jej do prázdnin neprojedná, protože na záhlaví návrhu usnesení vlády rovnou napsal „září 2000“. Mertlíkův materiál počítá s červencovým usnesením. Oba dokumenty má týdeník EURO k dispozici. Vláda zřejmě byla připravena projednávat návrh, na kterém se shodnou oba resorty. Přesto není vyloučeno, že Mertlík svůj materiál předloží vládě s tím, že řešení, které navrhuje ministerstvo průmyslu a obchodu a které Grégr považuje za jediné možné, je pro ministra financí absolutně nepřijatelné. Kabinet pak bude muset rozhodnout, zda dá Mertlíkovi za pravdu a Grégrův scénář odmítne, nebo absolvuje další podzimní kolo vyjednávání mezi dvěma znesvářenými resorty. To by automaticky znamenalo další odklad privatizace. Mertlík hledá řešení, Grégr má řešení. Materiál ministra financí v podstatě není o ničem jiném než o hledání optimálního scénáře pro prodej podniků ČEZ a Transgas a pro prodej jednak balíku akcií elektrárenských distribučních společností v držení FNM a v držení ČEZ a jednak balíku akcií plynárenských distributorů v držení FNM a v držení Trasgasu. „Konkrétní scénář a postup privatizace předloží příslušné státní orgány a vybraní poradci ve vazbě na optimální řešení celého elektroenergetického a plynárenského sektoru, uvádí nový materiál ministerstva financí s tím, že provedení výběru poradců se uskuteční do 30. listopadu 2000. Oproti tomu Grégr navrhuje konkrétní řešení bez použití poradenských firem. Vláda podle ministra průmyslu a obchodu by měla v září schválit:

ebf - tip - debata

  1. zásadu změny vlastnictví akcií ČEPS (přenosová soustava elektřiny) s tím, že záměrem je, aby stát disponoval minimálně nadpolovičním podílem v této firmě, kterou nyní stoprocentně vlastní ČEZ, a do 30. listopadu 2000 zajistí prostřednictvím FNM právní analýzu těchto změn (Mertlíkův termín je 30. září 2000 – pozn. red.);
  2. záměr privatizovat akciový podíl státu v ČEZ v 1. etapě až do výše 33,8 procenta;
  3. transformaci státního podniku Transgas na akciovou společnost do 1. prosince 2000;
  4. záměr privatizovat akcie této společnosti v 1. etapě až do výše 49 procent s tím, že privatizační projekt se zpracuje do 31. října 2000 (Mertlíkův termín je 15. září 2000 – pozn. red.).

Grégrův materiál je pozoruhodný i proto, že ministr s poradci počítá až poté, co pro jeho privatizační scénář většina ministrů zvedne ruku. Poradci by podle návrhu ministerstva průmyslu a obchodu měli pouze „spolupracovat na závěrečném vyhodnocení celého procesu a při konečném výběru strategického partnera pro odvětví elektroenergetiky a plynárenství“. Ministr financí si však neumí představit, že by scénář privatizace zpracovali pouze státní úředníci bez renomovaných poradců. „Grégr vlastně říká, že on ví, co je nejlepší způsob privatizace, poradci ať přijdou nakonec. My úředníci opravdu nedokážeme určit, co je optimální řešení, to musí navrhnout vládě poradci. Stejně nakonec rozhodují ministři, řekl v rozhovoru pro týdeník EURO vysoký úředník ministerstva financí. „Pokud se oba resorty budou takto dohadovat i nadále, tak se energetický sektor nezprivatizuje ani náhodou, dodal. Oba resorty se shodují v tom, že prodej energetických společností potrvá od schválení podmínek minimálně osmnáct měsíců. Avšak díky tomu, že se Mertlík a Grégr hádají o konečnou verzi společného návrhu již od začátku roku 2000, je téměř jisté, že vláda ČSSD nestihne privatizaci energetického sektoru do konce volebního období, tedy do června 2002. Podle Mertlíkova materiálu ministr financí a ministr průmyslu a obchodu mají rozpracovat na základě podkladů vybraných poradců modely privatizace a předložit je vládě do 31. března 2001. V optimálním případě to znamená, že privatizace energetiky skončí někdy na podzim roku 2002. Mládek píše Grégrovi. Když byl začátkem července Mertlíkův materiál doručen Grégrovi k připomínkám, náměstek ministra financí pro privatizaci Jan Mládek napsal ministrovi průmyslu a obchodu dopis. „Materiál byl připomínkován již 26. dubna 2000. V této verzi jsou promítnuty připomínky z vládního semináře, který se konal v Kolodějích 1. července 2000, píše Mládek. Na semináři v Kolodějích totiž mělo podle informací týdeníku EURO dojít ke kompromisu mezi úředníky a poradci obou resortů a prý se dohodlo, že Grégr pouze navrhne své připomínky a pak se společný materiál předloží vládě ještě v červenci. Nestalo se tak. BMW, nebo starší škodovka. Mertlík tedy nenavrhuje žádné konkrétní modely a chce si nechat poradit od mezinárodních poradenských firem, což je ve vyspělých zemích běžný postup při privatizaci strategických odvětví. Grégr naopak navrhuje vládě, aby bez poradců souhlasila:

  1. se záměrem privatizovat podíly FNM ve společnosti ČEZ spolu s celými podíly FNM v regionálních distribučních podnicích;
  2. se záměrem privatizovat po transformaci podniku Transgas na akciovou společnost podíl FNM v této společnosti spolu s celými podíly FNM v regionálních plynárenských distribučních podnicích.

Jde o ministrův „molochovský sen o velké, silné elektroenergetice v rukou jednoho strategického investora a o velkém a silném plynárenství v rukou jednoho strategického investora. „Když rozmontujete nové BMW a prodáte je po kusech, tak získáte podstatně méně peněz, než kdybyste je prodal celé. Když to uděláte s ojetou škodovkou, tak je pravděpodobné, že za součástky získáte dohromady více, než kdybyste prodával celé auto. Ten příměr se škodovkou je blízký české energetice, takto popsal pro týdeník EURO postoj ministerstva financí jeden z poradců Pavla Mertlíka. Přeloženo do češtiny: je prý výhodnější prodat nejdříve ČEZ, Transgas a potom zvlášť státní podíly v distribučních firmách. Je pozoruhodné, že ač ministerstvo financí má k tomuto řešení hodně blízko, nenavrhuje je tvrdohlavě vládě, ale chce si počkat na vyjádření poradenských firem. „Při připomínkovém řízení (13. července – pozn. red.) ministerstvo financí upozornilo na to, že jen zhodnocení všech scénářů přinese optimální výsledek. Teoreticky může tedy zvítězit i Grégrův návrh. Ale všem rozumným poradenským firmám musí být jasné, že zvítězit nemůže, protože má několik vážných vad, a ministerstvo financí chce, aby scénáře posoudily poradenské firmy, které rozumí problému, dodal v rozhovoru pro týdeník EURO úředník ministerstva financí. Podle informací týdeníku EURO například ministr dopravy a spojů Jaromír Schling zastává názor, že Grégrův návrh poškodí otevřený trh. V připomínkovém řízení rovněž zaznělo, že stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže bude k tomuto návrhu negativní. IPB hraje Grégrovi do karet. Zatím však není jasné, jak zareaguje Mertlík, pro kterého otázka privatizace energetického sektoru znamená jednu z pěti vážných kauz, jako je například IPB. Zdroje týdeníku EURO nevylučují, že Grégr sází na to, že Mertlík už dlouho ministrem financí nebude. Důvodem může být smlouva o státní záruce mezi Pavlem Mertlíkem a šéfem ČSOB Pavlem Kavánkem týkající se IPB. Podle ní ministerstvo financí bude muset zaplatit desítky miliard korun ČSOB a ty bude muset zahrnout do rozpočtu na příští rok, což poslanci neschválí, a proto prý Mertlík nebude ministrem. Na jeho místo může být instalována osoba, jejíž názory budou s představami Miroslava Grégra na privatizaci energetického sektoru kompatibilní.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).