Menu Zavřít

Zatrachtilý podzim

14. 10. 2019
Autor: Euro.cz

Babí léto bylo letos chabé, sotva postřehnutelné, zato přelom října a listopadu si možná budeme pamatovat ještě dlouho. V týdeníku Euro se tentokrát věnujeme obchodnímu napětí mezi Evropskou unií a Spojenými státy, které může zrovna v této době přerůst do nepříjemně horké fáze. Donald Trump totiž bude ve své „velké a nepřekonatelné moudrosti“ posuzovat, zda při obraně národní bezpečnosti Spojených států uvalí pětadvacetiprocentní cla na dovoz aut z Evropy a Japonska. Jeho tweety sice začínají připomínat nadužíváním ich-formy úvod Poemy o bitvě u Kadeše z éry Ramsese II. Velikého, nicméně v týdeníku Euro se dočtete, že tato cla skutečně zavést může a nikdo mu v tom nezabrání. Termínově to vychází na 17. listopad, což bude v Česku dobře rezonovat. Už o měsíc dříve ovšem vypukne předehra v podobě sankcí za dotování dopravních letadel Airbus, což EU musí strpět, protože prohrála arbitráž u Světové obchodní organizace.

V mezidobí odejde Británie z EU a druhý den poté se v Bruselu chopí vesel noví komisaři. Ale všechno může dobře dopadnout, takže ve vlastním zájmu držme palce.

Mnohdy však věci nedopadají dobře, což dneska dobře vědí v Leverkusenu, centrále společnosti Bayer, jedné z největších světových firem v chemickém a farmaceutickém průmyslu. Milovníci fotbalu si vzpomenou na Bayer 04 Leverkusen, milovníci pilulek na Aspirin a američtí právníci na Roundup, herbicid, který byl pro změnu nejznámějším výrobkem amerického koncernu Monsanto. Ve válce o chemické trůny Bayer dospěl k závěru, že než být sám terčem akvizičních plánů bude lepší Monsanto převzít. Bohužel i s Roundupem, který se poté stal terčem žalob kvůli údajným karcinogenním účinkům. Bayer není ani první, ani poslední firma, jejíž akcionáři zjistí, že akvizice se nezaplatila, ovšem v tomto případě jde o desítky miliard dolarů, o něž se tržní kapitalizace snížila. A není všem dnům konec.

Jestli existuje něco na způsob lásky v byznysu, pak to platí pro hluboký cit, který pociťují obyvatelé Česka k nakupování online. Počet e-shopů v přepočtu na obyvatele je jeden z nejvyšších na světě, píše se ve zprávě americké investiční banky JP Morgan. Trh je sice malý, ale zato dynamický a nechybějí mu specifika. Není to myšleno ironicky - dodací lhůty jsou krátké a domácí hráči v boji o zákazníka vynalézaví, takže to zahraniční giganti nemají snadné.

Před třiceti lety o kapitálovém trhu neměl v této zemi nikdo ani potuchy, o pár let později kdo „nedealoval“, jako by nebyl. Takže „mužům a ženám první hodiny“ je padesát a jsou pamětníci. Přečtěte si rozhovor s Janem Vedralem, který k nim patří, ale na rozdíl od jiných v byznysu působí stále.0

ebf - tip - debata

O autorovi| Miroslav Zámečník, zamecnik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).