Menu Zavřít

Závaznost ústní dohody

12. 1. 2016
Autor: Euro.cz

Přivydělávám si jako fotograf různých společenských akcí.

Jedna firma si mne objednala na focení vánočního večírku, ale bohužel jen na základě ústní dohody. Ještě tři dny předem potvrzovali, že se mnou počítají. Odmítl jsem kvůli tomu i další zakázky na daný termín. Ráno před večírkem mi však zástupce firmy nečekaně oznámil, že dali přednost jinému fotografovi, a že o mé služby tedy nemají zájem. Mám v tomto případě nárok na nějakou kompenzaci či náhradu ušlého zisku, i když dohoda byla pouze ústní?

Karel F.

Jestliže zákon v konkrétním případě nevyžaduje písemnou podobu smlouvy, lze ji uzavřít i ústně. Taková dohoda má pak stejnou váhu jako písemná smlouva – je tedy pro obě strany stejně závazná a musí podle ní plnit. Jestliže jste oba podnikateli, řídí se váš vztah především obchodním zákoníkem. Ten v § 272 uvádí: Smlouva vyžaduje k platnosti písemnou formu pouze v případech stanovených v tomto zákoně nebo když alespoň jedna strana při jednání o uzavření smlouvy projeví vůli, aby smlouva byla uzavřena v písemné formě.


Čtěte, co je smlouva o dílo

 Smlouva o dílo


Prakticky stejně je tomu v případě, že by se váš vztah řídil občanským zákoníkem. I ten ale klade závaznost písemných a ústních smluv na stejnou úroveň, když ke vzniku závazku až na výjimky nepožaduje písemnou formu (§ 46).

Od smlouvy – ať už písemné či ústní – lze odstoupit pouze za podmínek stanovených v této konkrétní smlouvě, nebo za obecných podmínek určených zákonem. V zásadě lze již uzavřenou smlouvu měnit pouze se souhlasem obou stran.

Podle § 373 obchodního zákoníku je strana, která porušila svůj závazek z dohody, povinna nahradit škodu tím způsobenou druhé straně (ledaže by prokázala, že porušení bylo způsobeno okolnostmi vylučujícími odpovědnost, například vyšší mocí). V zásadě se vždy nahrazuje jak skutečná škoda, tak i ušlý zisk (tedy honorář, který byste dostal za focení jiné akce, pokud byste nebyl zbytečně vázán již domluvenou prací).

Tolik teorie. V praxi však lze doporučit uzavírat podobné důležité smlouvy vždy v písemné podobě. Ústní dohoda je totiž velice obtížně prokazatelná, v mnoha případech ji prakticky nelze doložit. Přinejmenším s obchodními partnery, s nimiž zatím nemáte žádné zkušenosti, se písemná forma závazku vyplatí. Není přitom potřeba obávat se nějaké mnohastránkové smlouvy. Postačí jednoduchá jednostránková dohoda, z níž bude jasně patrná identita smluvních stran, obsah závazku a datované podpisy – pořád je to lepší, než nemít v ruce vůbec nic.

MMF24

Přesto ani dokazování předchozí ústní dohody není vždy odsouzeno k neúspěchu. Zkuste si obstarat co nejvíce přímých či nepřímých důkazů, potvrzujících jednak existenci této dohody, jednak její obsah. Pomohou například svědci vašeho rozhovoru nebo třeba písemná odpověď protistrany na váš mail, kterým potvrzujete svou účast a protistrana v ní potvrzuje, že s vaší účastí počítá.

Zdeněk Bauer podnikový právník

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).