Menu Zavřít

Zavolej Karlovi. Poradí ti, jak se dostat k soudu

1. 8. 2016
Autor: Euro

Bylo to jako zpráva z roku 2008, zlaté éry politických kmotrů a jejich zlatých hochů: Karel Březina, odsouzený za pobírání odměn v pražském Dopravním podniku, bude externě radit ministryni školství Kateřině Valachové. Podle informací ministerstva s komunikací s regiony, podle Březiny i se sportem. Sem tam si totiž oblékne dres a kopne do fotbalového míče, což je slušná kvalifikace. V Česku je nás takhle kvalifikovaných zhruba 10 milionů.

Některá média zprávu interpretovala jako Březinův návrat do vysoké politiky. Možná. Řekněme, že zatím jde spíš o návrat k veřejným penězům, s nimiž to někdejší nejmladší ministr a náměstek pražského primátora za ČSSD prostřednictvím veřejných firem vždy uměl. Nejen on je typickým produktem politické éry, kdy bylo zločinem nebrat plat od nějaké městské či státní firmy za to, že v rámci politického krytí dá vaše jméno do některé ze svých rad. Nejtransparentnější tehdy býval ten, kdo těžil nejvíc veřejných firem.

V ČSSD jako by ale pořád nechtěli pochopit, jak dramaticky se časy změnily. A taky jako by si nevážili toho, že veškerý trest za kmotrovskou politiku za ně slízla ODS, jež se z největší vládní strany rázem stala partají velikosti lidovců. Když Březinovi soud potvrdil podmíněný trest za Dopravní podnik, volali někteří ministři i poslanci ČSSD v pudu sebezáchovy po jeho odchodu z politiky. Březina je evidentně vyslechl, takže se teď vrací.

Dělá tím aspoň pořádek v jistých věcech. Zaprvé částečně odpovídá na otázku, jež sužuje mnohé nejen na pražském magistrátu: a sice to, z čeho žije Karel Březina? Už nějakou dobu je totiž hlavně pražský zastupitel, což je sice čestná, současně ale taky spolehlivá cesta k bezdomovectví. Ostatně nejen někdejší pražský volební lídr TOP 09 Zdeněk Tůma se zhrozil, když zjistil, kolik si (ne)vydělá coby řadový pražský zastupitel a radši šel dělat něco jiného.


Přečtěte si další komentáře autora:

Hezky česky, hezky rusky

Zavolej do Liďáku, mají tam nejlevnější byty

Cinkni si průzkum a (ne)vyhraj volby


Možná teď ale Březina odpovídá i na další otázku, jež sužuje mnohé nejen na pražském magistrátu: kdo řídí pražskou ČSSD? Nebo jinak: komu z Lidového domu máte zavolat, když potřebujete v Praze něco zařídit? Dlouho to býval zlatý pražský triumvirát: Petr Hulinský, jenž svým přechodem na vnitro udělal místo na školství, Karel Březina a Miroslav Poche. Dejte si dohromady jejich životopisy a máte něco na způsob nejsvětější trojice.

Se změnou společensko-politického klimatu ale známé trio oslabilo. Hulinský je poslední dobou docela rád neviditelný a Březinu držel od vyšší magistrátní funkce (ne že by ji fakt nechtěl) soudní verdikt, takže se prý volalo hlavně Pochemu. Ten sice poslancuje v Bruselu, ale víte, jak to nejen tam chodí: ráno přijdete, podepíšete se, vezmete si velkorysé diety a jdete na belgické pivo nebo do vykřičené ulice. Teď se tedy bude znovu volat i Březinovi. Třeba když budete potřebovat poradit, jak se dostat před soud.

ČSSD jako by měla neštěstí ve štěstí. Štěstí má v tom, že ačkoli vždy fungovala na úplně stejném politicko-podnikatelském principu jako ODS, vyhnuly se jí kauzy velikánů jako Roman Janoušek, Ivo Rittig nebo Petr Nečas, které ODS stále dělají kampaň k nezaplacení. ČSSD jen o kousek proklouzla Luciferovi mezi prsty. A právě v tom tkví i její neštěstí. Její hlavouni včetně ministra vnitra Milana Chovance se pořád chovají, jako by hrála stejná diskotéka jako před lety.


Dále čtěte:

ebf - tip - debata

Nečas a jeho manželka půjdou k soudu kvůli trafikám

Ústavní soud odmítl stížnost lobbisty Janouška


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).