Menu Zavřít

Zavolej mi do klubu

26. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Řád stříbrné vidličky je ve správných rukou

Připadá-li vám titulek zavádějící, není tomu tak. V příjemném a komorním prostředí se totiž scházejí byznysmeni se svými obchodními partnery, notebooky a mobily, které jsou nepřetržitě v provozu. Není novinkou a platilo to vždy a všude, že dobré obchody se vedou a daří u sklenky dobrého vína a ještě lepšího jídla. Domníváte-li se, že restaurant patří Jimovi a Beamovi, není tomu tak. Stejné iniciály shodou okolností vlastní majitelé klubu, který letos oslaví už 10. výročí.
JB club-restaurant najdete v klidné Kateřinské ulici (pět minut chůze z Ječné nebo o něco déle z Václaváku Štěpánskou rovnou za nosem). Navíc v okolí „Kateřinek“ pohodlně zaparkujete. Vchod je rovnou z ulice a nad dveřmi jednoduché světelné znamení, které nelze přehlédnout.
K večeři nás odvedl číšník přímo z ulice. Usadit se můžete podle chuti. Klasicky ke stolu, séparé či do pohodlné sedací soupravy. Zvolili jsme sezení měkké, v koutku pod velkou lampou, neboť nám to připomínalo obývák naší tety, která mimochodem skvěle vaří. Zařízení restaurace bylo starší, trochu chaotické, ale neuráželo. Pouze lehce prošlapané peršany, každý z jiného vrhu, ani trochu neladily s potahy na sedačkách. Bylo nám jasné, že žádný bytový architekt tu nikdy neřádil. Toho se ujal malíř Jiří Dvořák, který svými monotónními surrealistickými obrazy vyzdobil celý interiér. Tu a tam se utápěly nesmělé grafické listy.
Tyto vady na kráse velmi rychle „přebil“ naprosto dokonale prostřený stůl a příjemná, perfektní obsluha. Ještě jsme se nestačili ani nadechnout a už byl na stole košíček s pečivem, bylinkové máslo a vázaný jídelní lístek (česky, anglicky, německy). Měli jsme štěstí, že podnik nebyl naplněn, protože za normálních okolností si musíte místa alespoň den předem zamluvit.
Po důkladném prostudování nabízených lahůdek jsme jako předkrm zvolili orientálský salát za 135 korun a krevetový salát s čerstvou zeleninou, který byl o pět korun levnější. Saláty přišly na stůl v rekordním čase i v rekordním množství. Všechny suroviny byly skutečně čerstvé a dokonale nazdobené, takže jsme si chvilku mysleli, jestli nejde o atrapu. Vrcholem však byly chuťové kombinace. První z výtvorů byl obohacen smaženou nivou a druhý jemným dresinkem, který patřičně zdůrazňoval chuť krevet.
Mimochodem studených předkrmů bylo v nabídce asi patnáct v podobných cenových relacích. Po takové vitaminové bombě jsme museli přehodnotit situaci a oželet polévku, na niž jsme měli chuť (lákal nás zejména špenátový krém s lososovým masem). Na jídelním lístku bylo ještě pět druhů klasických „maminčiných“ polévek.
Jako hlavní chod jsem si objednala plněný beefsteak JB club s restovanými bramborami za 260 Kč a můj protějšek zvolil Tournedos Emy Destinové za stejnou cenu. A kuchař opět nezklamal. Původně jsme si mysleli, že se taková porce nedá vůbec zvládnout, ale po prvním soustu tomu bylo jinak. JB biftek byl plný jemného suchého salámu, sýra a žampionů a dosahoval úctyhodné výšky čtyř centimetrů. Tournedos naší slavné operní divy byly přelity lahůdkovou smetanovou omáčkou, také se žampiony. Obojí bylo propečené na „medium“. Dokonalé jídlo vzápětí podtrhla červená frankovka z Kobylí.
Když jsme před obsluhou hlasitě velebili kuchaře a jeho umění, byl nám se vší skromností předložen diplom, kterým GURMÁN publishing zařadil JB club-restaurant mezi TOP 20 pražských restaurací; rovněž zasklený Řád stříbrné vidličky je pýchou všech pracovníků klubu. Proč ne, princezna se zlatou hvězdou taky hrdě nosila Řád myšího kožíšku.
Naše chuťové buňky byly už tak rozmazlené, že muselo dojít na dezert. Hrušky dušené na portském víně s vanilkovou zmrzlinou byly jednou z příjemných teček. Tou druhou byly profiteroles s horkou čokoládou - smažené kuličky z odpalovaného těsta plněné zmrzlinou. Pro nás to byl tvrdý oříšek a marně jsme přemýšleli, jak je možné, že zmrzlina zůstane zmrzlinou, když je tepelně zpracovaná, ale to už nám naše mozkové závity odmítaly sloužit a raději se nechávaly unášet podmanivou melodií linoucí se z reproduktorů. Celá večeře přišla na necelých 1300 korun a to jsme nelovili ve skvělých vodách s rybím menu. Tyto pochoutky si necháme napříště, protože jak jsme zjistili, kuchař má vždy něco navíc, co v jídelním lístku není. Pan vrchní nám nabídl borůvkový koláč, čerstvé jahody a ústně rozšířil i nabídku z vinného lístku.
Pravdou je, že kdo by chtěl hledat chyby v JB club-restaurantu, najde je, ale prosím vás, na kuchyň mi nesahejte!

JB-CLUB-RESTAURANT
Adresa:
Kateřinská 7, 128 00 Praha 2

Otevírací doba:
12,00–24,00
neděle 17,00–24,00
Počet míst:
40
Druh kuchyně:
Mezinárodní
Platební karty:
Ano, všechny druhy
Jídelní lístek:
Čeština, angličtina, němčina
Jazyková vybavenost personálu:
Angličtina, němčina
Země původu nabízených vín:
Česká republika-Morava, Francie, Itálie

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, prostředí, estetická úroveň 7 bodů z 10
Servírování, prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídel a nápojů 19 bodů z 20
Celkem 52 bodů z 60

Výběr z jídelního lístku:
Norský losos zapečený s krabím masem 285,-
Tuňák na grilu s česnekovo-jogurtovou omáčkou 275,-
Panenská svíčková se sušenými švestkami na jehle 200,-
Chateaubriand 520,-
Polévka s játrovými knedlíčky 35,-
Česnečka se sýrem 35,-
Vanilková zmrzlina s horkými malinami 60,-

CIF24

Výběr z vinného lístku:
Archivní révová vína z Kobylí
Frankovka 480,-
Vavřinecké 480,-
Rulandské 93 550,-
Archivní bílá vína
Rýnský ryzlink 215,-
Sauvignon 215,-
Tramín 215,-
Rulandské 215,-
Francouzská vína
Beajolais 500,-
Bordeaux 500,-

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).