Menu Zavřít

Zavolejte uklízečku

25. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Zapeklité hledání šéfa hotelového řetězce může mít nečekaný výsledek

Největší hotelový řetězec v Evropě má spoustu zkušeností s praním prádla svých hostů. Teď však musí společnost Accor sídlící v Paříži očistit svou vlastní pošpiněnou pověst. Hledání nového šéfa totiž vedlo k dosud nevídanému jevu: veřejnému provětrávání zapeklitého střetu ve správní radě. Příměří bylo dosaženo v polovině října, kdy byl jmenován generálním ředitelem Gilles Pélisson, synovec spoluzakladatele Accoru Gérarda Pélissona. Součástí dohody bylo, že starší Pélisson souhlasil s tím, že se post předsedy správní rady postoupí člověku zvenčí, kterého najmou opoziční členové rady.
Bitvy ve správních radách se ve francouzských společnostech tradičně odehrávaly za zavřenými dveřmi. To je v protikladu k USA, kde se ředitelé společností, jako Walt Disney a Hewlett-Packard, hádali otevřeně. Francie se teď možná vydává stejnou cestou. Začátkem října tři členové správní rady Accoru veřejně ventilovali stížnosti, že hledání nového generálního ředitele není nestranné. Všichni tři – Baudouin Prot, generální ředitel společnosti BNP Paribas, Philippe Citerne, generální ředitel firmy Société Générale, a Francis Mayer, generální ředitel skupiny Caisse des Dépôts & Consignations – potom pomohli zprostředkovat dohodu. Podle ní se v lednu stane předsedou Serge Weinberg, bývalý šéf francouzské skupiny PPR, zabývající se maloobchodem a distribucí luxusního zboží. Prot se domnívá, že se to může stát „mezníkem ve zlepšování podnikového řízení ve Francii“.
Pozdvižení v Accoru začalo v létě letošního roku, kdy se členové správní rady shodli na tom, že nahradí generálního ředitele Jean-Marca Espaliouxe, jemuž končí v lednu smlouva. Espalioux, který skupinu vedl od roku 1997, dosáhl solidních finančních výsledků: čisté zisky v prvním pololetí vzrostly o 144 procent na 186 milionů dolarů při prodejích ve výši 4,3 miliardy. Vytýkalo se mu však, že nedokáže pro Accor (do jehož majetku patří řetězce Motel 6 a Red Roof Inns v USA a Novotel a Mercure v Evropě) nadchnout zájemce o investice. To zvláště znepokojilo hlavní investory, mezi něž patří Colony Capital, losangeleská realitní investiční firma, jež letos na jaře napumpovala do Accoru 1,2 miliardy dolarů.
Naděje na bezproblémové zvolení nového šéfa se rozplynula, jakmile se členem výběrové komise stal spoluzakladatel Accoru Paul Dubrule. Netajil se totiž tím, že upřednostňuje synovce svého dlouholetého obchodního partnera. Faktem je, že Gilles Pélisson má pro vedoucí funkci velké předpoklady. Než se v roce 2001 stal generálním ředitelem společnosti Bouygues Telecom, pracoval dvanáct let v Accoru. „V tomto odvětví se vyzná velmi dobře,“ tvrdí Sébastien Bazin, který ve správní radě zastupuje firmu Colony Capital.

Výhodná pozice?

Jakmile se však v tisku objevily zprávy, že Pélisson má výhodnou pozici, někteří členové správní rady se ozvali. Domáhali se najmutí personální agentury, aby se odvrátilo podezření, že v Accoru dochází k protežování příbuzných. Posléze byla vybrána pařížská kancelář firmy Russell Reynolds Associates, která se však záhy zakázky vzdala. Unikla totiž řada informací, jejímž vrcholem byly zprávy v tisku z počátku října, že Pélissonovým soupeřem ucházejícím se o místo je Pierre Danon, generální ředitel francouzské poradenské skupiny Capgemini z oboru informačních technologií. Firma Capgemini okamžitě Danona propustila, což on označuje za „iracionální“. Danon poté odmítl kandidaturu, protože měl pocit, že se výběrový proces hroutí.
Jeho vyřazení otevřelo cestu ke kompromisu mezi znesvářenými tábory Accoru. Ty souhlasily, že najmou Pélissona, ale že funkce předsedy bude svěřena Sergi Weinbergovi a že ve struktuře Accorru nebudou dvě rady, ale pouze jedno představenstvo.
Krize se podepsala na akciích Accoru, které od srpna do září spadly o deset procent. Avšak Pierre-Henri Leroy, prezident Proxinvestu, pařížské skupiny, která radila Accoru v otázkách podnikového řízení, tvrdí, že Accor z toho bude mít nakonec prospěch: „V budoucnosti bude lépe řízen.“ Možná se francouzské společnosti začínají otevírat.

Rvačka O radU Po fiasku výběru nového vedení Accoru zůstalo hodně šrámů

GILLES PÉLISSON
Jmenován generálním ředitelem, ale lpí na něm podezření, že protežuje příbuzné.

GÉRARD PÉLISSON
Zakladatel Accoru. Vzdal se funkce předsedy správní rady, aby uklidnil kritiky.

JEAN-MARC ESPALIOUX
Vystrnaděný generální ředitel zvedl prodeje a zisky, ale nezapůsobil na investory.

PIERRE DANON
Generální ředitel společnosti Capgemini byl propuštěn, když se šéfové dozvěděli, že je finalistou na post šéfa Accoru.

Pramen: BusinessWeek

MMF24

Copyrighted 2005 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

PŘEKLAD: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).