Menu Zavřít

Zbrojaři se brání nátlaku

16. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Monitor

PRAHA (FT,žiž) - Atlantická aliance hodlá udělit velkou zakázku v hodnotě čtyř miliard eur konsorciu firem pod vedením americké zbrojovky Northrop Grumman a evropské EADS. List Financial Times informoval, že proti tomu se ostře ohradila konkurenční společnost ze Spojených států Raytheon, která obvinila NATO, že podléhá nátlaku vlády USA. Jde o zakázku na budování systému AGS pro sledování pozemních cílů, jehož pilířem jsou radarová zařízení umístěná v letadlech.
Americká vláda údajně usiluje o to, aby evropským členům aliance vnutila technologii průzkumného letounu J-Stars, který produkuje právě společnost Northrop. Američané se původně neúspěšně pokoušeli prodat Evropanům přímo letouny J-Stars a když se to nezdařilo, firma Northrop se rozhodla vyrábět podobný letoun s evropskou zbrojovkou EADS.
Raytheonu se nelíbí, že o zakázce nemá rozhodnout kvalita nabídky, nýbrž politické úvahy. Představitelé firmy také tvrdí, že nabídka konsorcia EADS-Northrop uvrhne celé NATO do technologické závislosti na USA v oblasti letadlových softwarových systémů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).