Menu Zavřít

Zbrojaři ulovili dalšího generála. Glomex zaměstnal odsouzeného Kovandu

Autor: ČTK

Jen pár týdnů poté, co letos v březnu justice zpřísnila tresty v kauze údajného sledování Radky Nečasové, našel odsouzený generál Milan Kovanda novou práci. Ve skupině Glomex Invest.

Velel elitní 601. skupině speciálních sil a později celému Vojenskému zpravodajství. Jeho vojenská kariéra strmě rostla, než přišel čtvrtek 13. června 2013. Generál Milan Kovanda byl jedním z těch, koho tehdy policisté zadrželi v rámci kauzy údajného zneužití vojenské rozvědky.

Měl se podílet na údajném sledování manželky tehdejšího premiéra Radky Nečasové. Od soudu odešel s 2,5roční podmínkou a sedmiletým zákazem činnosti v bezpečnostních sborech. Před nedávnem se dovolal k Nejvyššímu soudu.

Teď ale Kovanda píše jiný příběh. Od letošního května pracuje ve skupině Glomex Invest zaměřené především na zbrojní trh. Informaci týdeníku Euro potvrdil Jiří Grund, mluvčí Glomexu: „Generál Milan Kovanda je výkonným ředitelem exportně orientované společnosti Bowenite.“

Zajímá vás ještě, jak dopadne kauza Jany Nečasové?

Sám Kovanda tvrdí, že na nové pozici uplatní znalosti z mezinárodní spolupráce. „Například mateřský Glomex Invest nedávno koupil výrobní závod na výrobu velkých skleněných bloků s potenciálem odbytu v rámci celé Evropy. Bowenite působí jako integrátor pro zahraniční obchod v rámci investiční skupiny Glomex Invest. V tom spočívá má hlavní role,“ přibližuje generál.

Kovanda není jediným bývalým vysoce postaveným vojákem, kterého skupina ulovila. Už letos v lednu se prezidentem společnosti Glomex MS stal generál Josef Bečvář, který byl v letech 2015 až 2018 náčelníkem generálního štábu.

Není bez zajímavosti, že Glomex se jako partner německé společnosti PSM uchází o podíl na největší české zbrojní zakázce současnosti. Společně nabízejí armádě pásová bojová vozidla Puma. „Projektem pro Armádu České republiky se Milan Kovanda nezabývá a ani v žádné další oblasti vyzbrojování české armády se nijak neangažuje a angažovat nebude,“ odmítá Jiří Grund, že by firma mohla využít know-how nového ředitele i tímhle způsobem.

Dále čtěte:

Radary MADR podruhé: Izraelci nabízejí technologii za 3,5 miliardy

EBF24

Ostrý test: české gripeny v Pobaltí vyzkouší „dalekohledy“ za 325 milionů

 Zavěšení kontejneru Litening i4 v podvěsu letounu Jas39 Gripen

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).