Menu Zavřít

Zbývá pět procent adres

20. 8. 2010
Autor: Euro.cz

Internet

Počet internetových adres, takzvaných webových domén, se nezadržitelně vyčerpává. Celosvětový registrátor domén IANA (Internet Assigned Numbers Authority) minulý týden oznámil, že v databázi zbývá pouze čtrnáct volných bloků domén z celkových 256, tedy že je volných jen nějakých pět procent internetových adres. „To bohužel jen potvrzuje, že dosavadní předpovědi jsou velice přesné a k úplnému vyčerpání adres dojde v létě příštího roku,“ říká Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC, které má na starost registraci českých domén.
Největším „žroutem“ webových adres je tradičně oblast Asie-Pacifik, zejména země s rychle rostoucími ekonomikami, jako jsou Čína a Jižní Korea. „Tyto dvě země si za necelý měsíc vzaly stejný adresní prostor jako celý zbytek světa dohromady, tedy něco přes deset milionů adres. Naopak nejméně adres je alokováno na africký kontinent,“ popisuje Filip. Avšak i země černého kontinentu se v červenci dostaly na seznam deseti zemí s největším počtem nově zamluvených adres – Egypt a Jihoafrická republika. Česká republika je v porovnání s milionovými požadavky jiných zemí pouze „malým bratříčkem“ – zaregistrovali jsme pouze 8192 adres. „Je zřejmé, že my Středoevropané nemůžeme oddálit konec ,starého internetu‘, naše role je v tomto procesu nepodstatná. Můžeme se pouze připravovat na situaci, kdy ten konec přijde, a to tedy znamená zavádět nový protokol,“ dodává Filip.
Řešením ubývajícího počtu volných adres je přechod ze zastaralého internetového protokolu IPv4 na moderní IPv6, jenž by měl bez potíží pokrýt stále vzrůstající požadavky na domény, neboť má k dispozici takřka nevyčerpatelnou zásobu adres 3,4×10**38. Problém je v tom, že systém IPv6 je se svým předchůdcem nekompatibilní, takže výrobci internetových zařízení a poskytovatelé obsahu budou muset po určitou dobu podporovat oba protokoly v rámci takzvaného přechodového období. Uživatelů internetu by se změna neměla nijak dotknout.
V České republice je v současnosti registrováno více než 700 tisíc domén, přičemž průměrný měsíční přírůstek se pohybuje kolem deseti tisíc. Doménová jména dle údajů CZ.NIC nejčastěji obsahují osm znaků, ta nejdelší jich má 63 (maximální povolená délka), když její název zní: www.prvni-nejdelsi-domena-v-ceske-republice-ktera-ma-prave-63-znaku.cz.

  • Našli jste v článku chybu?