Menu Zavřít

Zdánlivá selanka

2. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Privatizace Unipetrolu

EBF24

Dokončení privatizace Unipetrolu již zdánlivě nestojí nic v cestě. Ministr Jiří Rusnok minulý týden pomohl vyřešit spory o předávací ceny mezi dceřinými společnostmi petrochemického holdingu, Českou rafinérskou a Chemopetrolem. Budoucímu majiteli Unipetrolu Andreji Babišovi dal 1. srpna ultimátum, aby si své záležitosti spojené s nákupem státního podílu v Unipetrolu vyřešil do dvou měsíců. Babiš se rovněž sešel s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Přesto lze jen stěží očekávat, že se státní pokladna brzy dočká slíbené privatizační injekce. Stále totiž není jasné, zda vůbec a kdy Babiš za Unipetrol zaplatí.
Babiš sice vyhrál původní tendr, ale nyní hledá pro nákup Unipetrolu partnera. Původně neoficiální informace potvrdila nedávno polská PKN Orlen, když zveřejnila, že zahájila jednání o společném vstupu do Unipetrolu. Tím by se však vnesl do českého způsobu privatizace nový prvek. V původním tendru totiž zvítězil Babišův Agrofert podporovaný jedním z akcionářů České rafinérské, společností Conoco. Rusnok se zatím odmítá bavit o nějakých dodatečných modifikacích. „Do 30. září očekávám písemné stanovisko, zda je Agrofert ochoten vstoupit do Unipetrolu za vládou schválených podmínek,“ uvedl.
Úspěšný podnikatel Andrej Babiš nemá důvod ke stížnostem. Minulá vláda ho jako vítěze schválila už v prosinci loňského roku. Vybrala ho přesto, že jeho soupeř, britská společnost Rotch, nabídla vyšší cenu. Kabinet ovládaný exministrem Grégrem tehdy uvedl, že Babišova nabídka lépe odpovídá stanoveným podmínkám. Několikaměsíční oddalování nákupu se Babišovi rozhodně vyplatilo. Smlouvu má v eurech, které od prosince oslabily vůči koruně téměř o deset procent. Za Unipetrol má zaplatit 361 milionů eur, což je nyní 10,99 miliardy korun. V době, kdy smlouvu uzavíral, to bylo o miliardu víc.
Jako pokus o oddalování nákupu zpočátku vypadaly i spory, které se rozhořely kolem předávacích cen surovin proudících z České rafinérské do Chemopetrolu. Unipetrol se razantně postavil na stranu Chemopetrolu, který je v centru Babišova zájmu, a už od minulého roku začal tlačit na zahraniční akcionáře České rafinérské, aby slevili z původně dohodnutých přepravních přirážek. Babiš si nakonec polepšil. Přirážku u jedné z klíčových cen, za suroviny pro etylénovou jednotku, se podařilo stlačit na polovinu.
Spor o předávací ceny skončil minulý týden kompromisní dohodou. Všechny zúčastněné strany – zahraniční akcionáři, Unipetrol i Rusnok – ji označili za definitivní ukončení neshod. Přes toto ujištění má však situace k letní selance daleko. Česká rafinérská pouze nezavřela kohoutky a Chemopetrol nemusel přerušit žádnou z výrob. Smlouvy se podepsaly do konce roku a od ledna by si měl každý z akcionářů včetně Unipetrolu dělat v rafinériích svou vlastní obchodní politiku.
Obě znesvářené strany nyní musí dohodnout podmínky fungování přepracovatelské rafinerie. To by nemusel být nepřekonatelný problém, pro dokončení privatizace Unipetrolu však zdaleka není tou poslední překážkou. Babiše a Conoco čekají jednání o sumě, kterou budou Američané ochotní zaplatit za Babišův budoucí podíl v České rafinérské. Válka o předávací ceny už vřelé vztahy těchto partnerů značně zmrazila. A těžko si představit, že si nyní znovu padnou do náruče.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).