Menu Zavřít

Zdánlivě dobré zprávy

13. 1. 2012
Autor: Euro.cz

Čína

Co když se zastaví Čína? Podobnou otázku si v posledních letech se strachem v očích kladl leckterý analytik či investor. Nejlidnatější ekonomika světa byla totiž motorem oživení, které bez nadsázky vyvedlo svět z poslední finanční krize. Tempo, s nímž čínské hospodářství rostlo, bylo však až děsivě rychlé. Rostoucí inflace a extrémní boom napovídaly, že v říši středu se schovává cosi nezdravého. S posledními statistickými daty prý můžeme zase spát o něco klidněji. Alespoň na první pohled. Hladina cen totiž už několik měsíců v řadě klesá.
„Toto pokračující uklidnění cenového tlaku je velmi vítané. Zvýší to možnosti, kterými může vláda a centrální banka reagovat na problémy a nastartovat robustnější růst,“ řekl pro deník Financial Times hlavní ekonom Royal Bank of Canada Craig Wright. Inflace v prosinci klesla až na 4,1 procenta. Byť šlo jen o velmi mírný pokles (v listopadu to bylo 4,2 procenta), data signalizují, že růst cen se stabilizuje. Čínská centrální banka má navíc v dlouhodobém plánu udržet inflaci na hladině čtyř procent, tedy jen krůček od současného stavu.
V uplynulých měsících se potenciální investiční bublina v Číně stala strašákem finančních trhů. Země má za sebou především razantní růst cen nemovitostí, který se ovšem nesetkává s odpovídající poptávkou. Jak uvádí časopis Foreign Affairs, jen za listopad snížili developeři ceny nových bytů a domů o drastických 35 procent. Pokud jste si měsíc předtím pořídili zbrusu nový byt v centru Šanghaje a teď ho chcete prodat, máte vážný problém. Podle analytické firmy Centaline vybudovaly realitní firmy jen v Pekingu nemovitosti, které budou neprodejné po následujících 22 měsíců.
Při bližším pohledu není tolik konejšivá ani výše zmiňovaná inflace. Pravda je, že průmysl má poměrně stabilní pozici. Podíváme-li se ovšem na ceny potravin, ty na rozdíl od zbytku zboží a služeb rostly, v prosinci o 9,1 procenta. Pro obyčejné Číňany tedy současná situace není ani trochu příznivá. Přitom zrovna na růst domácí spotřeby se současná čínská vláda snaží soustředit víc než na cokoliv jiného.
Navíc i když finanční trhy plesají nad tím, že čínské úřady oznámily zavedení takzvané „prorůstové fiskální poltiky“, ve skutečnosti není čemu tleskat. Pod oním názvem se skrývá zvýšení likvidity bankovního sektoru a pravděpodobně také snížení úrokových sazeb. Inflace tedy může vesele růst. Nejenže přitom budou trpět obyčejní Číňané, ale riziko prasknutí tamní bubliny bude ještě mnohem vyšší.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).