Menu Zavřít

Zdeněk Pečený: Brexit

30. 3. 2016
Autor: čtk/AP

Škoda že prezident Zeman nemá kočár, aby v něm povozil čínského prezidenta. Také je škoda, že včera nepršelo, mohl by Číňanovi držet deštník se stejnou vervou, jako se tohoto při Si Ťin-pchingově londýnské návštěvě ujali členové britské královské rodiny. Při všech těch protestech proti nedodržování lidských práv v Číně, což je fakt, by chtělo totéž připomenout u dalších zemí, se kterými Evropa nejen obchoduje, ale některým rovnou posílá peníze a slibuje bezvízový styk.

A proč vůbec celý ten poprask kvůli Číně, vždyť i Jižní Korea je v tuzemsku větším investorem? A podíl čínských investic na všech zahraničních investicích v Česku je hluboko pod procentem. I kdyby se naplnila slova prezidenta Zemana, že do konce roku se čínské investice vyšplhají ke sto miliardám, stále to budou drobné. A skutečně velkým investorům se v Česku červených koberců a hradních banketů nedostane.

Když se mě ptají v Londýně, co si česká média myslí o brexitu, neumím odpovědět. Mnozí tam ale mají jasno. Kdyby se v červnu hlasovalo o vstupu do EU, asi 98 procent z nich by bylo proti. Když jsou ale uvnitř, mohou i zůstat. Osobně si myslím, že bez Velké Británie by se EU smrskla na německý diktát s posluhovačnými Francouzi, kteří by bez zemědělských dotací zkrachovali již před půlstoletím. Není ale divu, že Britové uvažují o odchodu. Komu by se chtělo rok dohadovat na něčem, co žádá okamžitou reakci? Nebo která členská země potřebuje „založit“ tento týden.


Čtěte také zápisníky dalších redaktorů deníku E15:

Jaroslav Bukovský: Zbytečné informace

KL24

Jan Stuchlík: (Ne)známé Maďarsko

Dušan Kütner: Přát smrt je v módě

  • Našli jste v článku chybu?