Menu Zavřít

ZDRAVÍ VNITRO

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

S P T     T e l e c o m

Válka o jednu z nejbohatších českých firem vstoupila do nové fáze. Za vyhrocenými personálními spory se objevují kontury prodeje majoritního státního podílu ve firmě. Proto se ministr Peltrám snaží zahnat strategického partnera do defenzivy.

Představenstvo Telecomu je bez předsedy, protože státní akcionář trvá na Antonínu Kaldovi, zcela nepřijatelném pro Telsource. Podle jeho šéfa Bessela Koka je nepřijatelné, aby osobu, kterou firma zbavila funkce, vracel stát na vyšší post. Takový krok rozvrací personální politiku firmy a vnáší do ní vnitřní spory.

Kdo z koho?

Podle informací týdeníku Euro však příčinou odporu zahraničního investora může být fakt, že Kaldu prosazují ministři sociálnědemokratické vlády - bez portfeje Jaroslav Bašta a vnitra Václav Grulich - což by mohlo naznačovat určité vazby na bezpečnostní složky.

Kalda byl šéfem Mezinárodní telefonní a telegrafní ústředny (MTTÚ), která byla při reorganizaci podniku podřízena pražskému řediteli Radomíru Sabelovi. Prakticky okamžitě po reorganizaci následoval razantní útok na Sabelu. Kaldův tiskový mluvčí Jan Vaculík, člověk s pestrou minulostí, zveřejnil v deníku Právo článek vinící Sabelu z toho, že nevyhovuje předepsaným bezpečnostním požadavkům, a měl by být odvolán spolu se svým šéfem, generálním ředitelem Svatoslavem Novákem. Právě spojení s Vaculíkem vyvolává pochybnosti. Osoba tiskového mluvčího MTTÚ je totiž totožná s bývalým velmi kontroverzním kriminálním radou Vaculíkem, původně manažerem skupiny Schovanky, člověkem z nejtěsnějšího okruhu porevolučních špiček policie a bezpečnostních služeb.

Po uveřejnění článku následoval postih - Vaculík byl propuštěn, Kalda ztratil manažerskou pozici a stal se prostým referentem a poté byl propuštěn. První útok na ovládnutí SPT Telecom se nepodařil, protože do první linie nastoupili ti nejvyšší. Po intervenci Václava Klause a důvěrném rozhovoru se Svatoslavem Novákem premiér Miloš Zeman rozhodl. Ministr Peltrám musel požít lógr a prohlásit, že Novák zůstane na svém místě. Boj však nevzdal.

Neposlušní mlčí

Výchozí pozici pro nový útok ministrovi umožnilo to, že Antonín Kalda byl výměnou za hlavu Nováka zvolen do představenstva společnosti. Přitlačil tedy na pilu a přes odpor Bessela Koka, s podporou dalších dvou ministrů, ho hodlal učinit předsedou představenstva.

K zástupcům Telsource se však přidali i někteří čeští členové představenstva a Kalda neprošel.

Kdo zvedl ruku proti Petrámem navrhovanému člověku, není zcela jasné. V tisku se objevily dohady, že to byli Zdeněk Bakala a Jiří Dědič. Bakala v rozhovoru s týdeníkem EURO ovšem odmítl hlasování o předsedovi jakkoli komentovat s tím, že se na tom účastníci jednání dohodli a přijali zvláštní usnesení. K hrozbám ministra Peltráma, že lidé, kteří hlasovali proti Kaldovi, budou z představenstva společnosti odvoláni, prohlásil, že je příliš starý na to, aby se zabýval podobnými výroky.

Na dotaz, zda by mohl říci, jaké jsou největší výhrady vůči Kaldovi, Bakala odpověděl, že nejvýstižněji je shrnulo prohlášení holandského akcionáře KPN z minulého týdne. Podle tohoto stanoviska KPN nepovažuje za vhodné, aby se člověk, který byl propuštěn z firmy z takových důvodů jako Antonín Kalda, vracel na vrcholové funkce. Důvody Kaldova propuštění však nebyly nikdy zveřejněny a Zdeněk Bakala o nich rovněž odmítl hovořit. Podle převažujícího názoru šlo o to, že organizoval mediální a následně politický útok na generálního ředitele Svatoslava Nováka. Mohou být ale i jiná vysvětlení.

Kdo je Kalda?

Informace, že za Kaldou stojí bezpečnostní ministři vlády, odmítl Jaroslav Bašta jako nesmysl. Podle něj jde ministru Peltrámovi pouze o to, aby ve vedení SPT Telecom byl někdo, kdo není spojen s jeho privatizací. Poněkud málo informací má Bašta na to, že je odpovědný za zpravodajské služby. Antonín Klada byl totiž od 1. ledna 1994 až do 8. září 1995 členem představenstva SPT Telecom. Byl tedy ve vedení společnosti po celou dobu výběru strategického partnera. Rozhodnutí totiž padlo 28. června 1995. Od té doby se pozice Kaldy v Telecomu už jen zhoršovala.

Celkem pracoval ve spojích více než dvacet let. Nastoupil jako technik a přes funkce mistra, vrchního mistra se dostal až na místo náměstka. V roce 1992 se stal ředitelem odštěpného závodu MTTÚ a v roce 1998 po reorganizaci byl ředitelem pro síť odštěpného závodu Praha, tedy přímým podřízeným Radomíra Sabely.

ebf - tip - debata

Kalda přitom není jediným propuštěným, který se vrátil do čela firmy. Také náměstkyně ministra dopravy Marcela Gürlichová byla ještě před zhruba dvěma lety personální šéfkou generálního ředitelství a odešla po reorganizaci a do Telecomu se vrátila oklikou přes ministerstvo.

Situace ve společnosti je po posledních událostech velmi napjatá. Strategický partner odmítá další ústupky ministerstvu dopravy. Dokonce i Peltrámem vyštvaný Sabela je podle informací týdeníku Euro nadále pracovníkem Telsource. Odchod Koka, který požaduje ministr, je tedy málo pravděpodobný. Náš zdroj v Telecomu však upozorňuje, že stát má v ruce velmi silný argument v podobě majoritního balíku akcií, který bude brzy na prodej. Celá kauza Telecom pak z tohoto úhlu pohledu vypadá jako hodně těžká dělostřelecká příprava na jednání o doprivatizaci našeho telefonního monopolisty.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).