Menu Zavřít

Zdravotnictví roste, peníze půjdou na zrušené poplatky

24. 11. 2014
Autor: Euro.cz

ZDRAVOTNICTVÍ Zdravotnictví bude mít v příštím roce o deset miliard korun víc, většinu z toho spolknou kompenzace za zrušené poplatky a navýšení platů zdravotníků. Kompenzace pro zdravotnická zařízení, aby příliš neprodělala na zrušení regulačních poplatků, je jedna ze dvou hlavních priorit ministerstva zdravotnictví při psaní úhradové vyhlášky na příští rok. Tou druhou je zajištění prostředků na zvýšení tabulkových platů. Na odborné konferenci to minulý týden řekla Helena Rögnerová z ministerstva zdravotnictví.

WT100

Návrh vyhlášky, která rámcově rozděluje prostředky veřejného zdravotního pojištění, má jít v nejbližší době do připomínkového řízení. Počítá s nárůstem příjmů ze zdravotního pojištění o 4,1 procenta, tedy o 7,3 miliardy korun. „Dostáváme se z tohoto pohledu před krizi, před rok 2008, kdy rostly příjmy ze zdravotního pojištění o zhruba osm miliard korun ročně,“ uvedla Rögnerová. To spolu se zvyšováním plateb ze státního rozpočtu za nezaměstnané a důchodce a dalšími opatřeními přinese pro příští rok do systému zdravotního pojištění 239 miliard korun. To je o deset miliard více, než kolik bude stát péče v letošním roce.

Na kompenzace zrušených poplatků půjde celkem 4,2 miliardy korun, nemocnice mají dostat přidáno 3,8 miliardy. Ambulance si podle návrhu vyhlášky prý polepší o 1,5 miliardy korun a 800 milionů navíc půjde do center drahé specializované péče. Naopak na léky se má příští rok vydat ze zdravotního pojištění o 600 milionů méně než letos.

  • Našli jste v článku chybu?