Menu Zavřít

„Zdravým“ technologiím burzy nepřejí

9. 5. 2016
Autor: Foto CC BY-SA 2.0: David_Kerwood; Flickr

Technologie spojené se zdravým a aktivním životním stylem patří k vlně rychle rostoucích novinek. Mnohé firmy z tohoto oboru, jako GoPro nebo Fitbit, mají za sebou nedávný vstup na akciové trhy, který se po počátečním nadšení obrací do červených čísel. Důvodem přitom není ani tak nedostatečná poptávka o jejich mladé technologie, ale spíše neschopnost firem reagovat na měnící se byznys.

Akcie technologických firem, soudě alespoň podle indexu Nasdaq Composite, počátkem tohoto roku zaznamenaly pokles, ovšem od druhé poloviny února se přeci jen vrací k růstu. To ovšem neplatí pro firmy z oblasti zdravého a aktivního životního stylu jako Fitbit a GoPro, jejichž akcie stále klesají.

Fitbit a GoPro jsou přitom považovány za vlajkové lodě, které má táhnout především rostoucí zájem o zdraví a sport převážně z řad mladé generace. Obě firmy se ale potýkají s řadou problémů. Vývoj může ovlivnit potenciální převzetí, spekuluje se například o zájmu ze strany Applu.

Výrobce digitálních kamer GoPro se potýká již delší dobu s rostoucí konkurencí ze strany Applu, ale i asijských Sony nebo Xiaomi. Neúspěch zaznamenávají i nové produkty. Příkladem je malá kamera Hero4 Session, kterou analytici Morgan Stanley dokonce označili za propadák. Ve středu GoPro oznámila výsledky za první čtvrtletí. Ačkoli příjmy firmy překonaly očekávání a dosáhly 184 milionů dolarů, je to téměř o polovinu méně než loni.

Naději pro GoPro představuje první dron firmy s názvem Karma. Ten měl na trh přijít v první polovině tohoto roku, společnost však jeho uvedení odložila na léto. Experti si zdržení vykládají jako další signál problémů firmy, která již na konci minulého roku byla nucena propouštět.

GoPro se zapsala na burzu v červnu 2014. Vývoj akcií na burze Nasdaq firmu nijak těšit nemůže. Ke konci roku 2014 se sice akcie držely až třikrát výše než při emisi, ale dnes stojí pouhých 11,30 dolarů. To je o 64 procent níže než při úpisu a o 40 procent méně než na začátku roku.

Vývoj akcií GoPro a indexu Nasdaq Composite

Graphical visualization of market data.

Společnost Fitbit se na tvrdou konkurenci vymluvit nemůže, na svém trhu fitness náramků je v USA stále výraznou jedničkou. Podle analytika Andrew Uerkwitze z investiční společnosti Oppenheimer „digitální trh zdraví vykazuje silnou poptávku, ale management Fitbitu se potýká s problémy, jak ukočírovat rapidně rostoucí byznys“.

Do vedení Fitbitu se opřel například ekonomický komentátor Jim Cramer. „Nevědí, jak tvořit předpovědi,“ narážel na špatný odhad společnosti pro zbytek letošního roku. Generálního ředitele Jamese Parka vyzval, aby Fitbit „řídil jako veřejně obchodovanou společnost a hrál podle pravidel“.

ebf - tip - debata

Fitbit vstoupila na newyorskou burzu o rok později než GoPro, loni v červnu. Za první den obchodování akcie vystřelily až o téměř 60 procent výše. Po vrcholu v srpnu ale přišel postupný pokles a momentálně se Fitbit obchoduje za 14,4 dolarů, téměř šest dolarů pod upisovací hodnotou.

Od začátku roku to představuje propad o více než polovinu. A příliš nepomohly ani ve středu zveřejněné výsledky za první čtvrtletí, kdy Fitbit vykázal příjmy půl miliardy dolarů, dvakrát více než minulý rok a o šedesát milionů více, než předpokládali analytici. Akcie se poté propadly o téměř 19 procent. Fitbit totiž sice zlepšila prodeje, ale zisk klesl o 63 procent a navíc firma zhoršila výhled na další kvartál, když oznámila navýšení výdajů na marketing a výzkum.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).