Menu Zavřít

Zdražení na Ukrajině

6. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Gazprom

Ukrajina se minulý týden dohodla s ruským monopolním vývozcem zemního plynu Gazprom na zvýšení ceny za dodávky plynu pro příští rok o 38 procent. Dohoda by měla odstranit hrozbu novoročního evergreenu: výhrůžek či dokonce narušení dodávek ruského plynu do Evropy.
Ukrajinský ministr paliv a energetiky Jurij Bojko a šéf Gazpromu Alexej Miller se shodli na ceně 179,5 dolaru za tisíc metrů krychlových pro rok 2008. Letos Ukrajina platí za tisíc kubíků jen 130 dolarů, nicméně i necelých 180 dolarů pro příští rok je stále výrazně méně než 250 dolarů, kolik platí země střední a západní Evropy včetně České republiky. Gazprom chce ceny pro Ukrajinu dostat na tuto „tržní“ úroveň do roku 2011, a chce tak činit postupně.
Ukrajina většinu spotřeby kryje plynem z Turkmenistánu, který však jde právě „přes“ Gazprom. Předminulý týden Gazprom s Turkmenistánem podepsal dohodu o zvýšení ceny za turkmenský plyn ze sta na 130 dolarů za tisíc metrů krychlových v prvním pololetí příštího roku a na 150 dolarů ve druhém pololetí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).