Menu Zavřít

Ze sklárny distributorem lékařských pomůcek. Teplický brownfield se změnil v moderní průmyslový park

18. 11. 2021
Autor: Accolade
  • Stavební firma Panattoni vybudovala pro investiční skupinu Accolade moderní průmyslový areál na místě ruiny staré sklárny u Hostimic

  • Prvním nájemníkem se stala firma Sanitino, která distribuuje zdravotnický materiál do střední Evropy

  • Revitalizace už stála víc než půl miliardy korun a stále pokračuje


Teplicko a průmysl k sobě patří snad již neodmyslitelně. Industriální architektura se objevuje napříč celou severní částí Čech, ačkoliv ne vždy je to pohled oku lahodící. Řada továren už dávno není v provozu a zůstává opuštěna. Objekty se stávají rájem pro sprejery, bezdomovce nebo zvídavé děti a postupně se mění v polorozpadlé brownfieldy, kam není bezpečné vůbec vstupovat. Najdou se ale i šťastnější ruiny, jež se nakonec dočkají rekonstrukce a z nichž se stanou sídla moderních tuzemských firem.

Mezi ně se řadí třeba i bývalá sklárna Kavalier u Hostomic poblíž města Teplice. Brownfield si vzal na starost stavitel průmyslových hal Panattoni a území revitalizoval pro investiční skupinu Accolade. Prvním nájemníkem nové průmyslové zóny nazvané Panattoni Park Teplice South je český prodejce zdravotnické techniky Sanitino. Firma zde zřídila distribuční sklad, z něhož hodlá postupně začít obsluhovat celou Evropu. Areál má za sebou více než sto let průmyslové historie – téměř po celou dobu tu sídlili skláři. Nyní se však objekt proměňuje v moderní centrum pro lehkou výrobu. Revitalizace už stála víc než půl miliardy a stále pokračuje.

Schönfeldův fond kupuje první komerční nemovitost. Za logistický areál dal 300 milionů
Přečtěte si také:

Schönfeldův fond kupuje první komerční nemovitost. Za logistický areál dal 300 milionů

Sanitino se na trhu pohybuje třináct let a dosud rozváželo zdravotnické pomůcky do Česka a sousedních států. „Z nového centrálního skladu budeme již nyní zásobovat nejen celou střední Evropu, ale také Itálii, Belgii, Nizozemsko, Francii, Španělsko, Rumunsko či Chorvatsko. Postupně plánujeme rozšířit distribuci na celou Evropu,“ slibuje jednatel společnosti Rudolf Jániš. Firma nyní dokáže měsíčně expedovat 40 tisíc výrobků, do budoucna chce však kapacity zdvojnásobit.

Její nová poloautomatická hala se pyšní pokročilými logistickými technologiemi a neobvyklým řešením se třemi mezaniny. Všechno je zde za účelem zvětšení logistického prostoru a zrychlení procesu balení a expedice. Protože součástí haly je i vychystávací věž s dopravníky a další náročné skladovací systémy, bylo nutné navýšit v této části budovy bodové zatížení podlahy na 40 tun. Velkým specifikem haly jsou také zakládací piloty s impozantní délkou 30 metrů.

300 pracovních míst

„V brownfieldovém portfoliu máme strojírny, závod na výrobu trolejbusů či uhelný důl a teď díky Hostomicím i slavné sklárny. Všechny tyto provozy přitom mají jedno společné: ve své době to byl pojem a často práce pro stovky i tisíce lidí,“ líčí generální ředitel československé odnože firmy Panattoni Pavel Sovička. Společnost se jako investor podílí na revitalizacích průmyslových areálů asi deset let. „Každá úspěšná proměna nás ujišťuje o tom, že tato cesta je správná a že časem povede třeba i k vytváření podobně proslulých provozů,“ doplňuje.

Hozená rukavice Amazonu? Alza otevřela v Chrášťanech nové logistické centrum s největším tuzemským showroomem bílých spotřebičů
Přečtěte si také:

Hozená rukavice Amazonu? Alza otevřela v Chrášťanech nové logistické centrum s největším tuzemským showroomem bílých spotřebičů

Podle Milana Kratiny, který vede firmu Accolade, je prostor bývalé sklárny pro Sanitino víc než vhodný. Budova továrny se po odstranění vysokých pecí hodí právě pro lehký průmysl, logistiku a e-commerce, jelikož má výhodnou polohu a velké sklady. Park stojí na sjezdu silnice I/13 spojující Ústecký kraj s Libereckým a Karlovarským, ale také v blízkosti dálnice D8 vedoucí do Německa.

ebf - tip - debata

Zástupci všech zúčastněných podniků zároveň chtějí v Ústeckém kraji nabídnout nová pracovní místa a přispět k rozvoji regionu. Panattoni Park Teplice South by měl dohromady do města přinést 300 volných míst, z toho 50 lidí zaměstná přímo Sanitino. Projekt však velmi prospěje i obci Hostomice a jejímu bezprostřednímu okolí, protože po rozsáhlé revitalizaci se lokalita zbaví mnoha nevzhledných míst a odpadů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).