Menu Zavřít

Ze soků milenci

7. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Jednatele jsme vyměnili, abychom zachránili situaci, říká šéf Českého Telecomu

Ustanovení nových jednatelů Eurotelu vysvětluje generální ředitel Českého Telecomu Gabriel Berdár jako krok k dosažení běžného fungování společnosti. „Byl to pouze nástroj jak zajistit, abychom místo potřebných údajů nedostávali od managementu sáhodlouhé právní rozbory, proč nelze mateřské společnosti poskytnout základní obchodní informace.“

EURO: Po odvolání Terrence Valeskiho a Luboše Bôrika z jednatelských pozic Eurotelu jste prohlásil, že hlavní problém není ve skluzu spuštění technologie CDMA, ale ve špatné komunikaci mezi mateřskou a dceřinou firmou. Kde to konkrétně vázlo? BERDÁR: Rozhodnutí představenstva o odvolání jednatelů Eurotelu bylo kolektivní a jednohlasné. I dozorčí rada sledovala několik měsíců trvající „komunikaci“ a její výsledky. Snažili jsme se zajistit, aby Český Telecom a Eurotel začaly pracovat v součinnosti, aby si předávaly dobré věci. Postavili jsme určité týmy, které byly složeny naprosto rovnoprávně, nikdo nikomu nevelel. Dokonce i řízení projektu synergií bylo pod vedením lidí z Eurotelu. Cílem bylo prostě do obou firem demonstrovat, že je nám jedno, kdo dodá skupině ČTc výsledky. Měli jsme určitá očekávání, která se však nenaplnila, a proto postupně došlo k převzetí projektu synergií pod naše vedení. Projekt CDMA byl de facto jednou z dalších věcí, v nichž komunikace několik měsíců nevedla k cíli. Argumenty, že několik dlouhých let se firmy nenáviděly, mne z tohoto hlediska nezajímají. Pokud je nějaká společnost plně vlastněná jinou firmou, je povinností obou managementů spolupracovat pro zhodnocování podílů akcionářů. Vedení firem nejsou placena za to, aby se nesnášely a nekooperovaly, ale za to, aby vytvářely hodnoty ke zhodnocení společnosti ne na úkor jedna druhé, ale na úkor ostatní konkurence.

EURO: Jak dlouho se společný produktový balíček pro vysokorychlostní připojení k internetu připravoval? BERDÁR: V prvním pololetí loňského roku jsme se dozvěděli, že se v Eurotelu kromě jiných připravuje testování technologie CDMA. V prosinci nám bylo sděleno, že testy, během kterých se mají potvrdit určité technologické předpoklady, budou pokračovat a zatím není hotový podnikatelský záměr, ani se neví, jak bude služba fungovat. Pak jsme se v lednu víceméně náhodou dozvěděli, že jsou na CDMA uzavřeny poměrně velké závazky. Zajímalo nás, jakým způsobem bude produkt fungovat a jak z toho vytěžit maximum pro společnost jako celek. Proto pro nás bylo velmi překvapivé dozvědět se, že cílem projektu nebylo jakýmkoli způsobem zhodnotit společnost, ale jednoznačně konkurovat mateřské firmě.

EURO: Poté jste rozhodli o pozastavení projektu? BERDÁR: To byl naprosto legitimní požadavek. Chtěli jsme se zabránit dalším následným škodám, které podle našeho úsudku hrozily. Naším cílem bylo rozumným způsobem distribuovat službu vysokorychlostního internetu po celé republice, chtěli jsme nabídnout službu využívající různé technologie z obou dvou firem. Nicméně v hodině dvanácté jsme se dozvěděli, že produkt, který jsme chtěli spustit, nemá Eurotel z hlediska licence připraven.

EURO: Nebylo možné tomu nějakou prevencí předejít a zabránit? BERDÁR: Snažili jsme se tomu předejít. Existovaly postupy jak to vyřešit, ale povinností dceřiné firmy je informovat. To je stejný příklad, jako kdyby se akcionáři Českého Telecomu až posléze dozvěděli, že představenstvo nakládalo s majetkem akcionáře v řádech několika set milionů. To by také byli nespokojeni.

EURO: Jaký je aktuální stav spuštění společné nabídky vysokorychlostního přístupu na internet? BERDÁR: My spustíme rychlý internet přes ADSL příští týden (rozhovor se uskutečnil 5. května – pozn.red.). Nejsme ale schopni komerčně spustit tu část, která využívá technologii CDMA, protože stále probíhá testovací provoz. Pokud půjde vše podle plánů, předpokládáme ukončení testů přibližně na konci června, ale přesný termín nemůžeme říci. Navíc to ještě automaticky neznamená přidělení licence.

KL24

EURO: Jste nyní, když má Český Telecom prostřednictvím jednatelů nad Eurotelem kontrolu, spokojen se současným stavem? BERDÁR: To, že byli ustanoveni noví jednatelé, nebylo kvůli tomu, že by to byl ideální stav, který jsme chtěli. To byl pouze nástroj jak zajistit normální fungování firmy, abychom jako představenstvo nemuseli dostávat dopisy od jednatelů, v kterých je psáno, za co všechno bude mateřská společnost či představenstvo žalováno, nebo sáhodlouhé právní rozbory proč nelze mateřské společnosti poskytnou základní, naprosto standardní obchodní informace. Já osobně mohu říci, že nejsem spokojen. Udělali jsme tento krok proto, abychom zachránili situaci. Byla to nutnost, de facto vynucená věc.

EURO: Uvažujete o nějakých personálních změnách v managementu Eurotelu? BERDÁR: O takových věcech nemluvím nikdy dopředu. Předpokládáme, že klíčoví lidé pochopili, že úspěch znamená umět se domluvit a umět vytvářet hodnotu ve prospěch akcionářů a zákazníků, to jest získávat prostor na úkor konkurence, ne na úkor jeden druhého. Pokud to kdokoliv na manažerských pozicích v obou firmách chápe a bude tímto směrem spolupracovat, není jakýkoliv důvod k personálním změnám.

  • Našli jste v článku chybu?