Vzdělanost konzumentů vína roste a spolu s ní i jejich nároky. Co dříve bylo nedosažitelné, se stává samozřejmostí. Sáhnout si na některou z velkých etiket, nebo ji dokonce ochutnat, bylo možné jen při společenských prezentacích, navíc šlo většinou o ročníky zdaleka ne „hotové“. Nabídka těchto velkých etiket byla sporadická, navíc cenově málokomu dostupná.
Producenti
S myšlenkou zpřístupnit segment skutečně znamenitých vín širšímu okruhu zájemců vstoupila na trh společnost Wine Direct Selection. O tom, jak vážně to myslí, svědčí edice již prvního sklepa, kterou oslovuje konzumenta. Do boje o klienty se pouští vybranými partiemi z produkce vinařského domu z oblasti Champagne, rodinného sklepa Varnier-Fanniere.
Nevelký sklep Fannierových začal psát svou historii v šedesátých letech devatenáctého století. Tehdy ovšem jako „pouhý“ pěstitel kvalitních hroznů a jejich dodavatel zpracovatelům v oblasti. Trvalo dalších sto let, než se objevila první láhev šampaňského s vlastní vinětou. Pak ale už šlo všechno rychle. Z pár stovek lahví v prvním roce bylo po patnácti letech již více než deset tisíc. Ovšem důležitější byla kvalita vín. Ta si velice brzy získala zástupy příznivců. V té době se také objevilo v názvu jméno Varnier. Josette Fannierová se provdala za Guye Varniera a „mladí“ převzali otěže. Sklepu vládli až do roku 1989, kdy rodinné vinařství přejal zástupce třetí generace (počítáno od roku, kdy rodina začala s vlastní produkcí vína) Denis.
Obec Avize leží - a jako jedna z pouhých pěti nese statut grand cru (dosahují stoprocentní kvality vypěstovaných hroznů) - v oblasti Côte des Blancs. Vína odtud jsou povětšinou připravována z jediné odrůdy, chardonnay.
Přestože rodina postupně nakoupila vedle proslulé „dědečkovy vinice“ v Avize další vinohrady, hroznů, a tedy i vín je stále málo. Možná proto se Denis se svými lahvemi velmi nerad loučí. Dokonce tak nerad, že některé z etiket, například Grand Vintage 2002, limituje množstvím šesti lahví pro jednoho odběratele.
I přes všechna tato omezení se podařilo nezanedbatelné množství získat Wine Direct Selection pro tuzemský trh.
Doporučené víno
Cuvée St-Denis Brut Varnier-Fanniere, Avize Grand Cru, Champagne. Více než šedesátileté keře dokázaly ze znamenité půdy vyextrahovat a předat hroznům to nejlepší. Výhradní použití samotoku s jen lehoučkým „smáčknutím“ a pět let ležení na lahvi, to všechno udělalo z nejlepší neročníkové kupáže sklepa znamenitý doušek. Tón barvy čas ležení zatím nepoznamenal, získala spíš jen patinu. Bohatá pěna po nalití a velejemné, droboučké perlení jsou dalšími z průvodních jevů. V nose víno rozehraje obláčky noblesních vůní, oxidem jemně akcentovaných. Rozkvetlé louky a letní jablka dominují, za nimi se šikují zvláštní odéry, například vůně babiččiny bílé kávy. Chuť je nesena vskutku excelentní perličkou, jemnou, rasově se hrnoucí k hladině a nekonečně trvající. Vyvážená ovocitá chuť je lehýnce podtržená kyselinkami a obohacená počínající espritní zatím málo důraznou stařinkou. Zcela vzadu vystrkuje růžky zatím nijak mnoho, ale už jasně zřetelný minerální podtón. Vzácně vybalancované jemné víno skýtající aristokratický požitek. Hitem se jistě stane tam, kde bude podáváno po skleničkách, což je stále populárnější forma konzumace.
Volba pokrmu
Vysoce kvalitní víno vyžaduje také výsostně kvalitní pokrm, ke kterému se případně má konzumovat. V případě Cuvée St-Denis Brut Varnier-Fanniere je pro mne optimální kombinace s čerstvými, z moře právě vytaženými ústřicemi. Ty jsou schopné skladbou a intenzitou chuti dát vzniknout obmyslnému, patru lahodícímu partnerství.