Menu Zavřít

ZE ZPRÁVY O KONTROLE NKÚ

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Č e s k á     p o j i š ť o v n a

Celá zpráva je na internetové stránce České pojišťovny, redakcí jsou vybrány pouze nejdůležitější body týkající se výběru pojistného a údajné garance, o níž hovoří premiér Miloš Zeman

Co NKÚ při své kontrole zjistil

1. Ministerstvo financí nestanovilo ČP povinnost odděleného účtování prostředků ze zákonného pojištění od ostatních druhů komerčních pojištění. Dále nezajistilo, aby výnosy z dočasně volných finančních prostředků zákonného pojištění použila ČP k doplnění prostředků rezerv. Výnosy v letech 1993-1997 (podle výpočtů vycházejících z podkladů ČP a MF se jedná o částku zhruba jedna miliarda Kč) tedy zůstávaly ve prospěch celkového hospodaření akciové společnosti. Přitom ČP od roku 1997 neodůvodněně požaduje ze státního rozpočtu částku 4,7 miliardy Kč na pokrytí odhadovaných budoucích závazků ze zákonného pojištění (viz bod 1 Vyhodnocení).

Stanovisko České pojišťovny

Tvrzení, že Česká pojišťovna mohla za roky 1993 až 1997 získat na výnosech z dočasně volných prostředků povinného ručení zhruba jednu miliardu korun, je nepravdivé a opírá se o nepodložený předpoklad, že výnosy rezerv mohly dosáhnout osm procent ročně. Žádný z předpisů týkající se pojišťovnictví neukládá pojišťovnám realizovat při umísťování technických rezerv konkrétní výnos, při umísťování těchto prostředků musí pojišťovny dbát v prvé řadě na zajištění jejich bezpečnosti. Navíc saldo hospodaření s prostředky povinného ručení bylo v některých letech období 1992 až 1997 záporné, takže Česká pojišťovna z něj výnos nemohla dosáhnout.

Částka 4,7 miliardy Kč, kterou Česká pojišťovna vedla k 31. 12. 1997 jako pohledávku za státem na pokrytí budoucích závazků z již vzniklých škod z povinného ručení, je na základě průhledného účetnictví doložena a byla prověřena a akceptována i renomovanou auditorskou firmou KPMG.

Vyhodnocení NKÚ bod 1

Ministerstvo financí vydalo prohlášení, ve kterém uznává zaúčtování pohledávky České pojišťovny vůči státnímu rozpočtu v roce 1997 ve výši 4,7 miliardy korun. V prohlášení se mimo jiné uvádí, že MF je připraveno v případě nutného řešení předložit způsob úhrady ČP ke schválení vládě (prohlášení otiskujeme v textu, pozn. red.). Kontrola NKÚ zjistila, že pohledávka představuje odhadované budoucí závazky ČP vůči poškozeným v horizontu až několika desítek let. Uvedená částka nebyla ministerstvem hodnověrně prověřena, neboť prostředky rezerv vytvořené ze zákonného pojištění nejsou v účetnictví pojišťovny vedeny odděleně a jejich výši je možné prokázat až při ukončení zákonného pojištění v případě nedostatečnosti zdrojů pro pokrytí závazků ČP vůči poškozeným. Jedním z předpokladů k ověření nedostatečnosti zdrojů je i oddělené účtování prostředků rezerv ze zákonného pojištění od prostředků komerčního pojistného.

Vzhledem k tomu, že požadovaná částka není jednoznačně doložena, je požadavek na její vyplacení ze státního rozpočtu v roce 1998 neodůvodněný.

Stanovisko České pojišťovny

EBF24

Položky pojistného zákonného pojištění ČP vede průkazně a odděleně v podkladové účetní dokumentaci. Částka 4,7 miliardy Kč, kterou Česká pojišťovna vedla k 31. 12. 1997 jako pohledávku za státem na pokrytí budoucích závazků z již vzniklých škod z povinného ručení, je na základě průhledného účetnictví doložena jako rozdíl mezi vytvořenými rezervami a sumou uvedených závazků. Požadavek na výplatu částky deficitu ze státního rozpočtu v roce 1998 nebyl nikdy formulován, jde o omyl NKÚ.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).