Menu Zavřít

Žebříčku měst s nejlepší hromadnou dopravou kralují evropské a asijské metropole. Praha je na druhém místě

7. 4. 2023
Doba čtení: 4 minuty
Autor: Depositphotos
  • Známý vydavatel turistických průvodců Time Out vydal nový přehled měst s nejlepší hromadnou dopravou. Dominují mu evropské a asijské metropole
  • Praha se umístila na druhém místě, předstihl ji jen Berlín. Dále nechybí ani skandinávská města, Tokio nebo Singapur
  • Průzkum byl prováděn mezi 20 tisíci lidí z 50 měst po celém světě

Server Time Out zveřejnil pravidelný výčet měst s nejlepší hromadnou dopravou, s jakou se člověk může během svých cest setkat. Kvalitu MHD ověřoval podle několika kritérií. Tazatele zajímalo především to, jak snadno a rychle je možné se místními autobusy, tramvaji i metrem pohybovat. Došlo ale také na vzájemné propojení mezi jednotlivými typy dopravy, komfort, bezpečnost a kulturní zážitek z cesty. Průzkum byl sice zaměřen jen na obyvatele toho kterého města, výsledky hodnocení však jistě ocení i turisté. A jak že konkrétně si jednotlivé metropole vedly?

1. Berlín

Autor: Depositphotos

Respondenti se shodli, že v Berlíně všechny dopravní prostředky jezdí na čas, jsou pohodlné a bezpečné. Zároveň zmiňují hustou síť metra (U-Bahn), na kterou je možné nastoupit na jedné z devíti linek a 175 stanic. Systém je navíc přehledný a sofistikovaně propojený s příměstskými vlaky (S-Bahn), díky kteréžto skutečnosti vyjádřilo spokojenost s tamním MHD celých 97 procent Berlíňanů. Pro českého turistu ale mohou být hodinové či celodenní jízdenky poměrně drahé.

2. Praha

Autor: Depositphotos

Česká metropole patří k nejkrásnějším v Evropě a panorama tramvají s Hradem nebo jinými památkami v pozadí jí dodává doslova magické kouzlo. Vizuálně zajímavé jsou ale i stanice metra. Každá z nich má jedinečný design, který tvoří historické obložení na nejstarším úseku trasy A i futuristické prvky na lince C. Nejde však jen o vzhled. Celý systém je velmi spolehlivý, komfortní a bezpečný. Nejrychlejší způsob přepravy představuje zmíněné metro, jež by se mělo do roku 2030 rozšířit ještě o linku D.

3. Tokio

Autor: Depositphotos

Japonská metropole skončila ,až‘ na třetím místě, přesto i ona se pyšní hned několika prvenstvími. Nejenže je městem s nejlepší MHD v Asii, ale také zde jezdí metro, které přepravuje nejvíce lidí na světě a provozuje ho hned několik společností. Na první pohled možná na cizince působí jako labyrint, avšak vyznat se v jednotlivých trasách a stanicích není nic náročného. Vše je přehledné, skvěle udržované a dnes už i přizpůsobené nejaponsky mluvícím pasažérům. Kladné hodnocení 94 procent respondentů navíc dokazuje, že velmi dobře fungují i ostatní dopravní prostředky. Na jednom negativu se každopádně místní shodují: dopravní špičce by se podle nich všichni turisté měli raději vyhnout.

4. Kodaň

Autor: Depositphotos

Než bude řeč o dalších asijských metropolích, stojí za zmínku i Kodaň a Stockholm, které se umístily na čtvrtém a pátém místě. Častěji se o obou metropolích mluví v souvislosti s kvalitní cyklodopravou, ale také tramvaje nebo autobusy jsou tu na vysoké úrovni.

V prvně jmenované je veřejná doprava rychlá, spolehlivá a ve srovnání s využíváním aut nebo taxíků i velmi výhodná. Navíc je možné využít takzvané vodní autobusy. Platí na ně stejná jízdenka jako na všechny ostatní, ale nabízejí zážitky a výhledy srovnatelné s plavbou na výletní lodi.

5. Stockholm

Autor: Depositphotos

Pokud jde o švédské hlavní město, snad každý obdivuje estetiku místního metra. Zdobí ho malby, mozaiky i fresky na schválně nedokončeném podloží, které připomíná vikingské jeskyně. Zajímavostí je, že na designu 100 stanic se podílelo více než 150 umělců. Právem je tedy považováno za jedno z nejkrásnějších na světě.

6. Singapur

Autor: Depositphotos

Že má Singapur jeden z nejvyspělejších systémů hromadné dopravy na světě, asi nikoho nepřekvapí. Celou trasu je možné si naplánovat v mobilní aplikaci MyTransport.SG, kde se zároveň platí i jízdné. Kromě metra se těší velké oblibě také bezbariérové autobusy a většina turistických atrakcí je v dosahu MHD.

7. Hongkong

Autor: Depositphotos

V sedmimilionovém Hongkongu je síť metra opravdu hustá. Celých 75 procent obyvatel zde žije ve vzdálenosti do jednoho kilometru k nejbližší stanici. Za největší výhody označili cestující maximální efektivitu, čistotu a pohodlí. Na systém vyhledávání a placení je nejprve potřeba si zvyknout, ale místní i expati si ho velmi pochvalují.

8. Taipei

Autor: Depositphotos

V hlavním městě Tchaj-wanu to žije po celý den i noc, a tak se mohou cesty MHD proměnit ve velmi zajímavou podívanou. Místní metro patří k nejvytíženějším na světě, o to více překvapí čistotou, bezpečností a přehledným systémem. Vede hlavně nad zemí a je navrženo tak, aby co nejlépe odolalo častým tajfunům a zemětřesením, ke kterým v oblasti pravidelně dochází.

9. Šanghaj

Autor: Depositphotos

Metro v Šanghaji je druhé největší na světě, hned po New Yorku. Na rozdíl od svého vzoru bylo ale otevřeno teprve před 30 lety a zaručuje cestujícím včasné odjezdy i příjezdy. Chválí si ho přes 90 procent lidí. Navíc zde funguje integrovaný digitální systém, pomocí kterého se dá platit jak za metro a autobusy, tak za taxíky nebo trajekty.

10. Amsterdam

Autor: Depositphotos

Nejlepší desítku uzavírá západoevropský Amsterdam. Díky rovinám a širokým silnicím je známý především jako město cyklistů. Na vysoké úrovni je tu však i veřejná doprava, kterou provozuje společnost GVS. Síť tvoří 35 autobusů, 15 tramvají, pět linek metra a osm tras pro přívozy. V poměru ke kvalitě služeb vyjde předplacená karta velmi levně. Jen pozor na pokuty, které jsou poměrně časté a pohybují se v řádově vyšších částkách než v Praze.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).