Menu Zavřít

Zelený proud v Rakousku zůstává chimérou. Napojen je i na německé jádro

8. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz

Většina poskytovatelů zelené elektřiny je v sousedním Rakousku propojena s energetickými firmami, které vlastní jaderné, uhelné i plynové elektrárny. Ze 125 poskytovatelů zelené elektřiny získali ocenění „nositel elektřiny budoucnosti“ jen dvě firmy, vyplývá z analýzy ekologických organizací Global 2000 a rakouské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF). To činí 0,2 procenta rakouského trhu s elektřinou.

Firmy, jež nabízejí energii z obnovitelných zdrojů, jsou v Rakousku ve výrazné menšině. Ne vše s visačkou zelená energie pochází jen z obnovitelných zdrojů, napsal rakouský deník Der Standard.

Odkazuje na analýzu ekologických organizací Global 2000 a rakouské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Ty analyzovaly 125 poskytovatelů zelené energie.

Většina z nich má ve svém portfoliu i elektrárny na fosilní paliva, případně jsou napojeny na velké německé energetické firmy, jež provozují jaderné elektrárny. To platí pro firmy EnBW, EON a RWE.

Pouze dva poskytovatelé elektřiny, AAE Naturstorm a WEB Windenergie, splňují požadavek na to, aby mohli být označeni za nositele elektřiny budoucnosti.


Trump sazí na uhlí a jádro:

Trumpova cesta do minulosti: na záchranu uhlí dá přes 200 miliard ročně

 Rypadlo Falkirk Mining Company v Severní Dakotě


„Hodnocení ukazuje rozdílný obraz rakouských poskytovatelů elektřiny. Někteří stojí v čele své snahy o stoprocentní zelenou elektřinu rakouského původu a úplné opuštění energie pocházející z fosilních paliv. Někteří mají stále aktivity v oblasti uhelných a plynových zdrojů nebo jsou spojeni s provozovateli jaderných elektráren,“ uvedla organizace Global 2000 ve své zprávě Stromanbieter-Check 2017. A vyzývá klienty, aby přešli k těm, kteří jsou již „na správné cestě“.

Hodnocení rakouských poskytovatelů zelené energie:

Hodnocení rakouských poskytovatelů zelené energie

Zdroj: wwf.at/de/stromanbieter-check-2017

Ekologické organizace jsou spokojeny s prvními dvěma kategoriemi. Dohromady se jedná o 11 firem. První kategorie nicméně představuje jen 0,2 procenta trhu s elektřinou v Rakousku. Druhá skupina „solidních dodavatelů zelené elektřiny“ pak 1,3 procenta. Celkem pak jedenáct poskytovatelů elektřiny, jež se dají označit za udržitelné, poskytují 1,5 procenta elektřiny spotřebované v Rakousku.

„Naše hodnocení ukazuje, že zelená energie má velmi rozdílnou kvalitu. Osvětluje to slabá místa označování elektřiny, jež vede až k německých jaderným elektrárnám,“ zlobí se autoři zprávy.

Propojení rakouských firem na německé koncerny s jádrem:

Propojení rakouských firem na německé koncerny s jádrem.

Zdroj: Global 2000/Stromanbieter-check-2017

Podle obou organizací má každý zákazník v Rakousku možnost přejít zdarma k tomu poskytovateli, který nejlépe vyhovuje jeho kritériím. „Stačí vyplnit a odeslat příslušný formulář,“ nabádají Rakušany Global 2000 a rakouská WWF.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Saúdové spouští obrovský jaderný program. Kromě reaktorů chtějí i obohacovat uran

Kde leží zbytky po jaderné bombě z projektu Manhattan? Na skládce

Domy na baterky. Češi si oblíbili řešení solárních panelů a úložišť

Přebytečnou elektřinu z baterie je možné využít třeba k nabití elektromobilu, nebo ji prodat zpět do sítě.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).