Menu Zavřít

ZELENÁ SLEDOVAČKA

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

E k o l o g i e

Ministr zahraničí Jan Kavan a vicepremiér pro zahraniční politiku Egon Lánský v materiálu o mezinárodním ohlasu na dostavbu jaderné elektrárny Temelín navrhují, aby tajné služby monitorovaly ekologická hnutí a informovaly o jejich činnosti vládu. Oba dva se však vehementně brání nařčení, že by proti ekologům brojili.

„V příloze k mému materiálu, což je podklad pocházející z ministerstva zahraničí, jsou dvě zmínky, ale nikoliv v souvislosti s potíráním nebo sledováním, ale v souvislosti s tím, že je dobře, aby zpravodajské služby vývoj situace monitorovaly, řekl Lánský deníku Právo.

KL24

Údajně právě kvůli pasáži o tajných službách byl nakonec příspěvek ministerstva zahraničí k materiálu o zahraničněpolitickém vlivu spuštění Temelína stažen z posledního jednání vlády. Kabinet se jím hodlá zabývat až společně se zprávou temelínské komise, kterou předloží vicepremiér pro ekonomiku Pavel Mertlík.

Lánského materiál, který má ministrům pomoci při rozhodování o Temelínu, označili ekologičtí aktivisté za pokus předem zastavit diskusi o dostavbě jaderné elektrárny. Vadí jim zejména doporučená formulace, podle které by se měly napříště veškeré podněty a stížnosti odpůrců vyřizovat zdvořilostním dopisem.

  • Našli jste v článku chybu?