Menu Zavřít

ZELENÁ ÚSPORÁM

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Rudozelená koalice prosadila škrty i přídavky

Kabinet Gerharda Schrödera si po měsících debat, výpadů i protestních akcí oddechl - vládní frakce sociálních demokratů a zelených prosadila ve Spolkovém sněmu páteř návrhu úsporného programu na oživení státního rozpočtu. Pro sanační zákon, jenž nepočítá se zvyšováním daně z přidané hodnoty, hlasovalo 328 poslanců, proti bylo 252.

Méně seniorům.

Důchodci se musí smířit s tím, že jejich penze nebude v dalších dvou letech kopírovat růst mezd, ale pouze inflaci. Na tomto rozhodnutí nemůže nic změnit horní parlamentní komora. O části zákona, která se týká úpravy důchodů , nebude totiž Spolková rada hlasovat. „Jde o budoucnost našich dětí. Je-li něco nespravedlivé, pak je to vysoký státní dluh. Rudozelená vláda drží kurs, prohlásil spolkový ministr financí Hans Eichel (SPD). Předseda poslanců sociální demokracie Peter Struck zdůraznil, že se koalici podařil krok, který je největším přeryvem v německé rozpočtové politice od padesátých let. „Spojujeme šetření se sociální spravedlností, upozornil šéf zákonodárců Zelených Rezzo Schlauch. „Napravujeme, co se zanedbalo, dodal.

Díky souboru opatření se sníží v příštím roce spolkové výdaje o třicet miliard marek, sanační zákon předpokládá úsporu čtrnácti miliard. Od roku 2003 by měl stát ušetřit padesát miliard.

Důchodový řez ve vyostřené debatě tvrdě napadla opozice a označila ho za podvodný manévr. „Důchodové pojištění bude stále více závislé na stavu spolkové pokladny, varoval rozpočtový expert CDU/CSU Dietrich Austermann. Lídr poslanců CSU Michael Glo s nazval vládu Gerharda Schrödera rizikovým faktorem pro celé Německo. „Úsporná opatření jsou jen přestupní stanicí k zátěži jednotlivých zemí a obcí, uvedl.

Více dětem.

Poslanci Bundestagu, a to téměř jednomyslně, naopak potěšili rodiny s dětmi. Ty mohou od prvního ledna příštího roku počítat s opětovným zvýšením státního příspěvku na první i druhé dítě. Dotace, jež se začátkem tohoto rok u zvýšila o třicet marek měsíčně, stoupne nyní o dalších dvacet marek na celkových 270. Proti návrhu hlasovalo jen pět zákonodárců postkomunistické PDS, sedm se zdrželo hlasování. Zvýší se i roční nezdanitelná položka na dítě, a to z dosavadních sedmi na deset tisíc marek. Daňová zátěž rodin s dětmi by se takto měla v roce 2003 a v dalších letech snížit o 5,5 miliardy marek, v příštím roce o 3,8 miliardy marek. Novela, která prošla sněmem a půjde i do Spolkové rady, vycházela z rozhodnutí Ústavního soudu v Karlsruhe. Ten označil letos na jaře, v době příprav daňové reformy, státní podporu rodinám s dětmi za ne dostatečnou.

Sázka na radu.

Křesťanským demokratům a socialistům, svobodným ani postkomunistům se nepodařilo v Bundestagu prosadit odpor k jednotlivým návrhům: rudozelení, kteří mají převahu jedenadvaceti křesel, byli silnější. Ve Spolkové radě, kde ne má vládní frakce většinu, však mohou odpůrci sociálních demokratů a Zelených zastavit alespoň část zákonů úsporného balíčku. Horní komora bude například hlasovat o tom, zda se budou zdaňovat výnosy ze životního pojištění. Motivací pro obyvate le, aby si životní pojistku platili, by měla být dvacetitisícová částka, o niž si mohou snížit roční daňový základ.

Rada rovněž posoudí i předlohu, která navrhuje, aby platy státních zaměstnanců kopírovaly růst inflace, stejně jako záměr přesunout výplatu dotací na bydlení sociálně slabším z federace na jednotlivé země.

Boj proti dluhu.

Úsporná opatření, jejímiž autory jsou šéfové státních financí a resortu práce a sociálních věcí Hans Eichel a Walter Riester, si vynutilo především astronomické zadlužení spolkového státu. „Německo stojí před dluhem ve výš i jednoho a půl bilionu marek, připomíná Eichel. Jen na úrocích mu sí stát ročně zaplatit 82 miliard, tedy 225 milionů marek denně.

Eichel odmítá výhradu, že souhlas úsporných opatření není sociálně vyrovnaný a posouvá situaci na šikmou plochu. „Co bude na jedné straně uspořeno, bude jinde vydáno, řekl s odkazem na vyšší dětské příspěvky.

Michael Glos z CSU dává přednost razantnímu zásahu do daňové soustavy. „Koalice by měla raději provést daňovou reformu, jež by byla hodna tohoto názvu, míní. Riester nesouhlasí. „Naše koalice zajišťuje kupní sílu starobních příjmů, tvrdí minis tr. Ohání se navíc tím, že se podnikům i zaměstnancům sníží odvody na důchodové pojištění dohromady o osmnáct miliard marek.

MMF24

Dobrá zpráva.

Úspěch ve Spolkovém sněmu potěšil vládní tým, který se vzpamatovává ze série drtivých porážek v nedávných zemských a obecních volbách. „Zásadní obrat nastane po Vánocích, slíbil už dříve voličům kancléř Gerhard Schröder; mezníkem by se měl stát sjezd sociální demokracie 7. a 9. prosince v Berlíně. Koalice CDU/CSU je však pevně v sedle. Podle politického barometru veřejnoprávní televize ZDF by teď pro unii hlasovalo 48 procent voličů, pro SPD 33 procent. Zelení by získali pětiprocentní podporu, PDS by volilo šest procent obyvatel.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).