Menu Zavřít

Zelenáč na startu

17. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Mobilní hlasové služby chce operátor nabízet až od příštího roku

Spektrum barev, které na českém telekomunikačním trhu prezentují mobilní operátoři prostřednictvím svých korporátních zbarvení, se minulý týden rozrostlo o světle zelenou. Tu si vybral nový hráč na trhu, operátor U:fon, kterého provozuje společnost MobilKom. Dal si za cíl lákat zákazníky na bezdrátové, cenově zajímavé připojení k internetu a konkurovat pevným telefonním linkám v hlasových službách. Na podzim, až bude síť U:fonu pokrývat alespoň tři čtvrtiny české populace, chce operátor spustit službu celorepublikových profesionálních vysílaček. Klasické mobilní hlasové služby, jaké nabízejí tři dosavadní mobilní operátoři na trhu, hodlá U:fon začít nabízet ve druhé polovině příštího roku.

Od jara do jara.

Jeden rok a několik měsíců trvalo finančníkům ze skupiny Penta Investments, než zrealizovali svou myšlenku – spustit na českém trhu nového mobilního operátora. Loni na jaře totiž Penta koupila od společností Motorola a Connectel pardubickou společnost MobilKom, která od roku 1993 provozuje po celé republice několik rádiových sítí pro provoz vysílaček. V roce 2001 získal MobilKom licenci pro provozování mobilní sítě v pásmu 410 až 430 megahertzů, v kterém pracuje technologie CDMA, jež firma využívá pro provozování U:fonu. Loni v březnu Český telekomunikační úřad vyhověl žádosti MobilKomu o individuální oprávnění na vysílání signálů v tomto pásmu, díky tomu mohl operátor začít využívat kmitočty pro budování vlastní CDMA sítě.

Méně stanic.

První základnové stanice pro šíření signálu, takzvané BTS, začal MobilKom budovat loni v listopadu pro potřeby testovací sítě. V současnosti je signálem U:fonu pokryt hradecký a pardubický kraj a část Prahy. „Každým dnem nám však přibývají nové základnové stanice. Věříme, že do začátku července budeme signálem pokrývat polovinu obyvatel republiky,“ tvrdí Luboš Bôrik, generální ředitel MobilKomu. Na konci prázdnin by měla být síť operátora dostupná 70 procentům populace, v prvním čtvrtletí roku 2008 počítá Bôrik s asi 90procentním pokrytím. Pro takový dosah signálu je počítáno s 400 až 450 základnovými stanicemi. „Technologie CDMA umožňuje dosáhnout pokrytí srovnatelného se standardy GSM či UMTS s daleko menším počtem stanic. Výstavba proto může probíhat mnohem rychleji. Většina našich základen navíc bude umístěna na již existujících vysílačích, což celý proces rovněž urychluje,“ vysvětluje Bôrik.

Zisk? Do tří let.

Penta odhaduje, že náklady na vybudování sítě budou tvořit více než polovinu celkové investice na vybudování a rozjezd mobilního operátora. „Celkové náklady na postavení sítě a celé firmy včetně značky U:fon se pohybují v řádech jednotek miliard korun,“ řekl týdeníku EURO Martin Kúšik, partner společnosti Penta Investments. Byznysplán investora počítá s tím, že do tří let začne U:fon vytvářet provozní zisk. „Nízké ceny, s nimiž přicházíme, jsou dány nižší náročností výstavby a provozu sítě. V žádném případě nemáme v úmyslu naše služby dotovat a později ceny zvyšovat,“ tvrdí Bôrik. „Z pohledu Penty se jedná o středně až dlouhodobý projekt. Počítáme s výnosem v rámci našich standardních investičních kritérií,“ dodává Kúšik.

WT100

Zpátky k vysílačkám.

Operátor prozatím nehodlá nabízet běžné hlasové služby prostřednictvím mobilního telefonu, zaměřuje se na vysokorychlostní připojení k internetu a volání přes velký stolní mobilní telefon (viz U:fonovy služby), čímž konkuruje spíše pevným linkám než mobilním operátorům. „Přístroje pro klasický mobilní hlas máme k dispozici, ale komerční službu máme v úmyslu nabídnout až ve druhé polovině příštího roku, v době, kdy bude naše síť odpovídat určitým kvantitativním i kvalitativním standardům,“ prohlásil Bôrik.
Naopak již na podzim letošního roku chce firma uvést v Česku na trh doposud neznámou službu celorepublikových profesionálních vysílaček. „Je to plnohodnotná, dispečersky řízená služba, která nabídne řadu důležitých funkcí, jako jsou například nahrávání hovorů, lokalizace jednotlivých uživatelů, prioritizace hovorů, vytváření skupin či rychlá odezva samotné vysílačky,“ vypočítává Bôrik. Cena těchto služeb prý nebyla doposud stanovena, šéf operátora však říká, že by neměla horní hranice přesáhnout 500 korun měsíčně.

U:fonovy služby Nový mobilní operátor prozatím nabízí dvě základní služby – připojení k internetu ve dvou různých rychlostních variantách a telefonování přes bezdrátovou „pevnou linku“. K poskytování služeb využívá mobilní technologie CDMA, avšak pro využívání nejlevnějších služeb je zapotřebí velký stolní mobilní telefon, podobný jaký vyrábí česká společnost Jablotron. Zařízení slouží jak k telefonování (přes internetový protokol), tak jako modem pro připojení k internetu (u pomalejší varianty). Pro rychlejší připojení k síti využívá U:fon modem v provedení USB tyčinky, který se podobá USB pamětím, takzvaným flash diskům. A za jaké ceny nabízí nový operátor své služby? Pomalejší varianta připojení k internetu s maximální rychlostí stahování dat 153 kilobitů za sekundu (služba pojmenovaná jako U:fonův internet) stojí měsíčně 237 korun s daní. Kombinace připojení k síti s hlasovými službami (služba U:fonův telefon s internetem) přijde na 403 korun měsíčně. Druhou rychlostní variantou připojení je služba U:fonův fofr internet, která umožňuje stahovat data rychlostí až 3,1 megabitu za vteřinu, a měsíčně stojí 594 korun s DPH. Operátor Telefónica O2 nabízí podobnou službu mobilního vysokorychlostního připojení přes technologii CDMA za 1070 korun měsíčně (s nižší maximální přenosovou rychlostí, ale větším pokrytím sítě).

  • Našli jste v článku chybu?