Prodej španělského ovoce a zeleniny po celé Evropě čelí výraznému poklesu, na vině jsou obavy ze střevní bakterie, uvedlo vývozní sdružení španělských pěstitelů ovoce a zeleniny FEPEX.
Foto: Profimedia.cz
Nejkurioznější na situaci je ovšem fakt, že podle posledních německých testů nákaza nebezpečnou střevní bakterií zřejmě se španělskou zeleninou nijak nesouvisí a ani sami doktoři dnes netuší, odkud nákaza pochází. Informace dnes zveřejnila německá média. Patogeny bakteriálních kmenů na podezřelých okurkách totiž nesouhlasí s těmi, které byly zjištěny u pacientů. Na okurkách sice byl zjištěn výskyt střevní bakterie EHEC, nicméně se nejednalo o její toxickou variantu O104. V Německu si přitom bakterie vyžádala již 15 lidských životů a jedno úmrtí již ohlásilo i švédsko..
Podle organizace FEPEX evropské státy přestaly kupovat ovoce a zeleninu pocházející ze španělska. Celkové škody, které jsou spojené poklesem zájmu o tyto produkty, byly vyčísleny na 200 milionů eur (4,9 miliardy Kč) týdně.
„Objednávky se denně propadají,“ uvedl předseda FEPEXu Jorge Brotons s tím, že dominový efekt zasáhl všechny druhy zeleniny i ovoce. „Je to jako kdyby po celé Evropě vyšel rozkaz nekupovat španělské produkty. Každý týden vyhodíme stovky tun,“ dodal.
španělská vláda již slíbila, že se obrátí s žádostí o kompenzaci na Evropskou unii (EU), a to kvůli „obrovským“ škodám. Madrid prozatím odmítá, že by nákaza pocházela právě ze španělska a argumentuje skutečností, že v zemi se nemocí nikdo nenakazil.