Menu Zavřít

ZELENOU MÁ CITIGROUP

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Bank Handlowy

VARŠAVA (Reuters) – Záměr americké finanční společnosti Citigroup převzít až 66 procent akcií polského bankovního domu Bank Handlowy, třetího v zemi podle hodnoty aktiv, schválila minulý týden Polská komise pro bankovní dohled a komise pro cenné papíry. Americká skupina už vlastní kolem deseti procent akcií, které získala začátkem letošního roku nákupem od polské pojišťovny PZU. Citigroup by měla získat většinový podíl na polské bance do června 2001. Zbývá už jen schválení polským antimonopolním úřadem.

WT100

Citigroup měla zpočátku v úmyslu převzít až 75 procent akcií polské banky, ale později se rozhodla podíl snížit. Pokud se jí transakce podaří, hodlá polskou banku sloučit se svou dceřinou společností Citibank Polska, čímž by vznikla jedna z největších bank středoevropského regionu s aktivy blížícími se šesti miliardám eur (EURO7/2000).

Západní banky se zajímají o kapitálové vstupy také na Balkáně. O největší bulharskou banku – Bulbank – minulý týden projevilo zájem konsorcium složené z německé pojišťovny Allianz a italské banky UniCredito. Agentura Reuters uvádí, že o prodeji má být rozhodnuto do 16. června.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).