JISTĚ SE MNOU BUDETE SOUHLASIT, ŽE HESLO "CO JE DOBRÉ, NENÍ ZDRAVÉ" JE UŽ DÁVNO VYČPĚLÉ, ZPROFANOVANÉ A NEPRAVDIVÉ. KAŽDÝ GURMÁN VÁM O PŮLNOCI VYSYPE Z HLAVY DESÍTKY LAHŮDEK, KTERÉ JSOU JEHO JASNÝM POPŘENÍM. NAPŘÍKLAD - ZELENÝ ČAJ.
U mnoha nápojů a jídel platí, že skutečně vychutnat si je dokážeme až tehdy, kdy o nich něco víme. Dokud víno dělíme jen na „červené“ a „bílé“, nikdy nemůžeme vychutnat jeho jemné nuance a spokojíme se s krabicí čehosi nechutného. Stejně tak zelený čaj dokážeme ocenit až tehdy, kdy jsme vyzkoušeli a vychutnali mnoho šálků z různých konců světa. Ačkoliv se tato poznávací cesta může zdát zdlouhavá, stojí zato ji podniknout.
ZDRAVÍ NA PRVNÍM MÍSTĚ
Zelený čaj, stejně jako černý, vzniká úpravou lístků čajovníku čínského (Camellia sinensis). Rozdíl je v tom, že lísky určené na černý čaj procházejí po sklizni a zavadnutí fází fermentace, což je proces podobný např. hnědnutí jablek po rozkrojení. U lístků, určených na přípravu čaje zeleného, je třeba fermentaci zabránit - zvýšeným teplem se zničí enzymy, které se na fermentaci podílejí, a teprve poté se čaj dosouší. O léčivých účincích zeleného čaje věděli ve východní Asii dávno před narozením Krista. Současné vědecké studie uvádějí mnoho léčivých účinků, z nichž nejznámějším je preventivní působení proti rakovině. Za tuto schopnost vděčí zelený čaj antioxidantům, což jsou sloučeniny, které brání oxidaci a buněčným změnám. Kromě antirakovinného působení pomáhají rovněž snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Zelený čaj ale obsahuje i řadu jiných prospěšných látek, a tak jsou mu připisovány mnohé další zásluhy: snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních nemocí, díky značnému množství fluoridu zlepšuje stav chrupu, zvyšuje imunitu, zlepšuje duševní činnost a soustředění. Žádný dlouhodobý zdravotní efekt ale nepocítíte, pokud si uvaříte tři šálky zeleného čaje za týden… Tři šálky denně už učiní své.
POVOLENÝ DOPING
Duševně stimulační účinek zeleného čaje je značný, i když se samozřejmě liší druh od druhu. Zelený čaj působí jako dlouhodobější a méně „šokový“ stimulant, než káva. Vědci zatím ještě nezjistili, jak je to možné, když obsažená látka, tein, je chemicky totožná s kofeinem. Pokud tedy hledáte šetrnější a trvalejší povzbuzení, hledejte hlavně tyto čaje: Sencha, Lung Jing, Gunpowder, či Chun-mee. Zelené čaje mají výhodu, že z jedné dávky lístků můžete připravit několik opakovaných nálevů. U zmíněných silně povzbuzujících čajů je třeba říci, že jejich první nálev bychom neměli pít pozdě odpoledne a už vůbec ne večer - třetí nálev ale můžeme, je už podstatně jemnější.
MALÝ SOUKROMÝ OBŘAD
Čaj je ale také krásnou ilustrací toho, jak z jídla či pití můžeme udělat malý obřad uprostřed naší uspěchané reality. Nemusíme si na zahradě stavět zvláštní čajový pavilonek, jaký mají v oblibě Japonci (i když můžeme!), ale určitou péči bychom pití zeleného čaje věnovat měli. Prvním a základním pravidlem je najít si na přípravu a pití čaje nerušenou chvilku. Kuřáci dobře znají rozdíl mezi „přestávkou na cigaretu“ (vyjdu si na balkon, usadím se do křesílka, v klidu si zapálím, odpočinu…) a nepřetržitým kouřením v průběhu práce. Soukromý čajový obřad uprostřed dne by mohl vypadat například takto: Dejte vařit vodu a mezitím si připravte dva své oblíbené šálky. Vodu vypněte v okamžiku, kdy se začala vařit, trochu jí nalijte do šálků, aby se vyhřály, a zbytek nechte chvíli stát - zelené čaje se nezalévají vroucí vodou, ideální je přibližně 70° C. Když voda podle vašeho odhadu dosáhne této teploty, můžete ji použít k vylouhování lístků v jednom ze šálků (přibližně dvě minuty). Na závěr čaj přeceďte do druhého šálku. Najděte si místečko, kde na vás nebudou mrkat nedočkavá čísla faktur a účtů, obraťte své oči k nejbližšímu stromu nebo jen ke kytce v květináči a můžete se na chvíli zasnít nad svým šálkem čaje. Na přípravu a pití zeleného čaje existuje mnoho podrobných návodů, od čistě technických až po zcela duchovní. Na západ od našich hranic je zelený čaj módou a jak se i náš životní styl postupně posouvá tímto směrem, začíná být módní záležitostí i v Čechách. To přináší velkou výhodu v podobě dostupnosti kvalitní literatury ičajů. A tak nabízíme jednu radu na závěr: chcete-li proniknout i do zvláštní poezie, která tento nápoj provází, zajděte také do knihkupectví.
* K přípravě zeleného čaje nikdy nepoužívejte vroucí vodu. Nejvhodnější je teplota kolem 70, maximálně 90, stupni Celsia. Poté co přivedete vodu do varu, odstavte konvici z plotny a nechejte ji alespoň pět minut vychladnout. Pokud jste netrpěliví, přelijte čajové lístky trochou studené vody a až poté dolijte hrnek vroucí vodou.
* Zelený čaj se luhuje zhruba jednu až dvě minuty (poraďte se v čajovně). Pokud čaj včas nezcedíte, hrozí zhořknutí.
* K přípravě čaje používejte kvalitní vodu, např. destilovanou nebo pramenitou. Vodu přímo z kohoutku (zvláště pokud je tvrdá) nechte vařit poněkud déle.
* Nezapomeňte, že tytéž lístky zeleného čaje můžete luhovat až třikrát. Číňané dokonce věří, že šálek z druhého nálevu chutná nejlépe.