Menu Zavřít

Zelený ostrov na obzoru

29. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Sazka

MMF24

Termín, do kterého mohli věřitelé u Městského soudu v Praze přihlásit své pohledávky za Sazkou vypršel minulý čtvrtek. Dle mluvčí soudu Martiny Lhotákové dorazilo ke konci minulého týdne více než 2 100 přihlášek, z nich soud stačil formálně zapsat zhruba 1200 v celkové sumě 4,2 miliardy korun. Již teď je ale jasné, že konečná cifra bude několikanásobně vyšší.
Mezi přihlášenými věřiteli, kteří je podle informací týdeníku EURO krom jiných i londýnská Bank of New York Mellon, která je zajišťovacím agentem držitelů dluhopisů Sazky. Banka u insolventního soudu přihlásila pohledávku ze splatných dluhopisů za více než pět miliard korun. Sazka prostřednictvím bondů financovala výstavbu O2 Arény, jejich největšími držiteli jsou finanční skupina PPF a společnost KKCG podnikatele Karla Komárka mladšího.
O dalších 8,1 miliardy korun se přihlásilo i sdružení Zelený ostrov, které vlastní prostřednictvím firmy Bestsport O2 Arénu. Sdružení Zelený ostrov tvoří z akcionáři Sazky, tedy sportovní svazy.
Zmíněná více než osmimiliardová pohledávka může změnit rozložení sil v boji o loterijní firmu. Největší věřitel totiž bude mít i největší vliv na průběh insolvenčního řízení Sazky. Přihlášená pohledávka Zeleného ostrova je ale dle odborníků sporná.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).