Menu Zavřít

Zelený tunel

10. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Uhelné elektrárny nevyrábějí ekologickou elektřinu

Česká republika se zavázala vyrábět do roku 2010 osm procent elektřiny ekologicky a chce to udělat způsobem, který nemá v Evropě obdoby. Právě projednávaným zákonem o „podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů“ umožní, aby se za ekologickou elektrickou energii vydávala elektřina vyrobená v uhelných elektrárnách, ve kterých se do uhlí přimíchá dřevní štěpka a piliny.
Tento proces je už dnes praktikován například v elektrárně Hodonín a „zelená“ elektřina, vyrobená směsným spalováním uhlí a štěpky za desetihaléře s minimální investiční náročností, je prodávána distribučním společnostem. Letošní výkupní cena je nařízena Energetickým regulačním úřadem ve výši 2,5 Kč/kWh.
Distributoři energií nejsou charitou a vnucenou vysokou výkupní cenu promítnou do výstupní ceny.

V dresu ČEZ.

Rozběh „zeleného tunelu“ jsme prozatím v peněženkách nepocítili, protože představuje zatím jen tři haléře na kWh. Splnění celé kvóty, které může být ČEZ realizováno ve velikém předstihu před rokem 2010, bude ale představovat už desetihaléře, a na ty už musí reagovat inflace a naše peněženky.
Dobrý úmysl, který zákonem o podpoře „zelené“ energie sledovalo ministerstvo životního prostředí (MŽP), je tak již vydanými vyhláškami znetvořen do podoby, kterou po nás evropská směrnice 2001/77/ES v žádném případě nepožadovala. Směrnice hovoří o podpoře výstavby decentralizovaných výroben elektřiny z obnovitelných zdrojů. Tento trend bude zabržděn a navíc ČEZ zlikviduje případnou konkurenci nových výrobců.
Směrnice dále ukládá, aby předpisy byly objektivní, transparentní a nediskriminační.Tento úmysl nemůže být v žádném případě připravenými vyhláškami splněn, protože Energetický regulační úřad (ERÚ) odmítá doložit, proč umožnil ČEZ fantastickou výkupní cenu 2,5 Kč/kWh už letos a předseda Pavel Brychta je vázán obchodním tajemstvím, proč byly z kapes občanů letos vyplaceny stamiliony za dodanou „zelenou“ energii bez transparentního doložení nákladů spojených s její výrobou. ERÚ není nezávislý, jak deklaruje, je řízen ministerstvem průmyslu a obchodu a zákony, které ale pro změnu hlídá skupina poslanců v dresu ČEZ.

Štěpka už se musí dovážet.

Dopad dosavadního směsného pálení dřevní štěpky s uhlím můžeme pozorovat prudkým nárůstem ceny této suroviny.
Trh s dřevní štěpkou byl dosud vyrovnaný. Na straně výroby jsou pily a dřevozávody, na straně odběru výrobci lisovaných dřevodesek, cihelny, papírny, výrobci briket a povětšinou komunální kotelny na biomasu.
Pro všechny jmenované začíná mít vývoj na trhu s biomasou vážné následky. Štěpka se už dováží ze zahraničí, komunálním kotelnám hrozí zhoršení dosavadní ztrátovosti a největší domácí výrobce dřevodesek hovoří o zmaření mnohamiliardové investice a připravuje se na arbitráž. ČEZ je schopen skoupit veškerou štěpku na trhu. Její zvýšená výroba není technicky zajištěná a záměrnému pěstování energetických dřevin brání povinnost vyjímat tuto půdu ze zemědělského půdního fondu, čímž se zemědělec připraví o dotace na nepotravinářské využití půdy.
Zákon o podpoře elektrické energie z obnovitelných zdrojů je provázen dvěma mylnými představami.
MŽP z ekologického hlediska nevadí, že se biomasa spálí v elektrárnách s uhlím při 34 – 38 procentech účinnosti. Ekologický efekt je prý dosažen, nespálí se uhlí. Toto považuji za neekologický i neekonomický pohled, protože spálením štěpky v zařízeních s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla se dosahuje účinností až 87 procent ve využití primárního paliva, a tím i s dvojnásobně vyšším ekologickým efektem.

Snaha o nezávislost.

Druhá mylná představa je ta, že bez ČEZ osm procent výroby elektické energie z obnovitelných zdrojů v roce 2010 nedosáhneme. Tuto verzi šíří MPO, ERÚ a bohužel i MŽP. Tento omyl může být pro ČR zásadní strategickou chybou. Stále si nedovedeme představit naši energetiku bez monopolu, centrálních výrobních gigantů a nevnímáme, že zásadním obratem v myšlení energetiků vyspělého světa je snaha o nezávislost na neobnovitelných zdrojích, diverzifikace zdrojů a jejich regionalizace, která vede k zmenšení přenosových ztrát a celá soustava je i méně zranitelná teroristy. Rozvojem speciálních biomasových kogeneračních zařízení spolu s dalšími obnovitelnými zdroji není problém požadované kvóty dosáhnout. Sypat štěpku do uhlí můžeme přinejhorším až v roce 2010.
Dotováním současného pálení štěpky s uhlím spolehlivě zabráníme vzniku nových kogeneračních zařízení s vysokou účinností. Směsné pálení a garantovaná výkupní cena povedou k vzniku „virtuální zelené energie“, která vznikne možností pouhého výkaznictví a manipulace s deklarovanými dodacími listy a zajistí výstavbu nových uhelných kotelen na směsné spalování.

EBF24

Pozor na inflaci.

Neomezené směsné spalování s garantovanou výkupní cenou elektrické energie nemá v Evropě obdoby. V oblasti cenové podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů zvolil vládní návrh zákona model dvousložkové podpory, kdy cena je složena z ceny za silovou elektřinu a z ceny zeleného certifikátu.V praxi to bude znamenat, že výrobce bude fakturovat pouze „část“ ceny za kWh, například u výroby energie z biomasy 0,90 Kč/kWh (bude stanoveno ERÚ) a na zbytek do ceny 2,50 Kč/kWh tj. 1,60 Kč/kWh obdrží zelený certifikát, který bude nabízet na „našem“ trhu se zelenými certifikáty. Tyto by musely nakupovat distribuční společnosti do výše svých ztrát na rozvodech el. energie (asi čtyři procenta), jinak jim hrozí sankce.
Takovýto systém v žádné zemi unie neexistuje. Certifikáty mohou být vykoupeny až na konci roku a mezitím hrozí nezávislému výrobci, který skutečně zainvestoval, krach a nebude mít na jejich splácení. Distribuční společnosti mohou části povinností nákupu certifikace (až dvacet procent) přesunout do dalšího kalendářního roku, takže investor tyto peníze neuvidí ani v prosinci.
Pokud ČEZ, který je majitelem většiny distribučních společností, bude zelené certifikáty ze směsného spalování přednostně prodávat sám sobě, odsune nákupy od dalších výrobců, a tak spolehlivě zlikviduje konkurenci. Utužení monopolu pro něj má větší význam, než finanční výnos, takže nepomůže ani případné snížení výkupní ceny hluboko pod dvě koruny za kWh. Jediné řešení je neumožnit směsné spalování, jinak s jistotou zvýšíme inflaci v České republice.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).