Menu Zavřít

Zelí a čokoláda

20. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Gastronomie

bitcoin školení listopad 24

Šéfkuchař Corinhia Towers Hotel Martin Jiskra napsal knihu Nejen zelenina, v níž nabízí třiapadesát jídel na bázi - zeleniny. Receptury jsou to netradiční. Spolu v jedné krmi báječně vycházejí věci zdánlivě neslučitelné, jako například červené zelí s čokoládou ve vaničce ze šlehaného korpusu. Důležité je i to, že všechny použité suroviny jsou běžně dostupné a vybraný pokrm je možné si připravit doma. Ke kvalitě knihy přispívá i úroveň fotografií Jaroslava Jiřičky. Pro představu, jaké že lahůdky se v publikaci skrývají, nabízím vám k vyzkoušení jeden z receptů:
Svazeček ovčího sýra v opečeném lilku se šalotkou v červeném víně a červená čočka
Suroviny (4 porce): mrkev 150 g, cibule 100 g, řapíkatý celer 100 g, lilek, olivový nebo oříškový olej, malé šalotky 4 ks, červená čočka 100 g, ovčí sýr 320 g, burgundské víno 200 ml, bílý pepř, sůl.
Postup: Mrkev, cibuli a celer nakrájíte na stejné kostičky a pomalu karamelizujete na oleji. Poté zastříknete trochou vody, osolíte, zakryjte pokličkou a „táhnete“ ve středně vyhřáté troubě asi patnáct minut, dokud zelenina nezměkne. Pokrájenou šalotku vaříte asi deset minut v červeném víně. Když cibulka víno „natáhne“, lehce osolíte a opepříte. Potom odcedíte a šťávu ponecháte stranou. Z lilku nakrájíte asi osm koleček a stejně tolik podélných plátků (obojí se slupkou). Krátce oblanšírujete a ihned zchladíte. Potom necháte - pokapané olejem - na plechu oschnout v troubě při 180oC asi pět minut. Zbytek lilku pokrájíte na kostičky a přidáte k mrkvi a celeru. Na orestovanou cibuli přidáte červenou čočku a zalijete vodou tak, aby všechna byla pod vodou. Přiklopenou ji přivedete k varu, ostavíte z ohně a necháte při nízké teplotě dojít. Hrudku ovčího sýra svážete do dvou proužků opečeného lilku, navrch dáte lžičku burgundské cibulky a usadíte na kolečko lilku. Zakápnete olejem a při 180oC krátce zapečete tak, aby se sýr neroztekl. Potom vše umístíte na „sokl“, který tvoří další kolečko lilku s vrstvou červené čočky. Zdobíte redukovanou vinnou šťávou a smaženým lístkem celerové natě.

  • Našli jste v článku chybu?