Menu Zavřít

Zeman a Babiš, naděje se zbavíš

7. 12. 2015
Autor: Euro

Vůdce ANO a vicepremiér Andrej Babiš se rozpovídal v Právu o tom, jak moc myšlenkově splývá s prezidentem Milošem Zemanem, takže by ANO v příštích prezidentských volbách mohlo zapomenout na vlastního kandidáta a podpořit Zemana.

Ten sice sliboval, že mu jedna pětiletka na Hradě úplně postačí, nejen jeho stále agresivnější chování ve funkci však ukazuje, že jde o iluzi: ostatně i historie ukazuje, že na Hradě buď téměř umíráte (Masaryk, Husák), nebo nemůžete pokračovat kvůli ústavě (Havel, Klaus), anebo vás z něj prostě odejdou, když se něco zásadního stane v podhradí. Navíc co by bez Zemana na Hradě dělal Jiří Ovčáček, náš nový mediální prezident?

Podzim 2017 nebude hezká doba. V podstatě se překryjí sněmovní a prezidentské volby, takže nás čeká hned dvojitý teror. Navíc jak ukázala už první přímá volba prezidenta, nic neumí celé Česko rozdělit tak jako právě boj o Hrad, v němž se zneužívá národní identita, falešné vlastenectví i nejrůznější fobie. I na volební kampaně Jiřího Paroubka, jenž do politiky vrátil třídní boj i bitky v ulicích, nakonec ještě vzpomínáme jako na laskavý humor Zdeňka Svěráka.

Volební spojení Babiše se Zemanem samozřejmě není bez rizika. ANO uspělo ve volbách i v Praze, která by Zemana nejradši defenestrovala. Na druhou stranu, jak taky ukazuje historie, politika národní identity v lidech dokáže nejvíc vzedmout nejhorší pudy, které zpravidla trumfují rozum. Někteří by proto určitě dokázali volit Babiše i Zemana a jistou frustraci a zmatení si poté vybít třeba doma na manželce.


Přečtěte si názor Bohumila Pečinky: Zeman si může dovolit hodně


Spojení Babiše-premiéra se Zemanem-prezidentem ale znamená ještě jiné riziko, a to mnohem větší. Žádné mocenské spojení není zadarmo a není pochyb o tom, že mocenské spojení těchhle dvou nás posouvá kamsi do postsovětského prostoru korporátních států ovládaných oligarchy, kde se demokracie smrskla na iluzi svobodných voleb, protože nikdo nechce být v éře politicky korektního světa na černé listině autokracií či totalit.

Na Hradě sedí stále rozpínavější prezident, jemuž je i nejvyšší ústavní funkce malá, takže stále bojuje s vládou a v médiích s perverzní radostí lituje, že nemůže odvolávat premiéry podle vlastního gusta. Navíc jde o prezidenta, jehož přemýšlení začíná nebezpečně připomínat jeho chůzi. A za dva roky určitě nebude líp.

S takovým prezidentem by se spojil premiér-oligarcha a mediální magnát, jenž své deníky otevřeně používá k vlastním politickým účelům. Navíc už jako vicepremiér a ministr financí rozhoduje o věcech týkajících se svého podnikatelského impéria – a nejen on. Šéfem poslanců ANO i sněmovního zemědělského výboru je Jaroslav Faltýnek, současně člen představenstva Agrofertu podnikajícího v zemědělství.

Vyšší bere

Ten za sněmovní funkci bere nějakých 80 tisíc korun měsíčně, zatímco Agrofert mu vyplácí 200 tisíc korun měsíčně. Babiš tak má vlastně zase pravdu, jako obvykle: o žádný střet zájmů nejde, protože už podle platu je jasné, čí zájmy Faltýnek v parlamentu hájí. Vyšší bere. Takhle v praxi vypadá, když se odstřihnete od vlastního byznysu, jak slíbil Babiš. A pak že s ním není žádná legrace!

Babiš lidem slibuje, že bude líp. S ním coby premiérem a současně jedním z největších zaměstnavatelů v zemi a jeho prezidentem na Hradě bychom se slibované nirváně skutečně přiblížili. A s ní i Rusku, které mají Zeman s Babišem tak rádi a které má tak rádo nás, jak už v historii ukázalo. A znovu by to vlastně celé bylo demokratické: podle průzkumů se Zeman stabilně těší vysoké podpoře Čechů, zatímco Babiše by jich volilo nejvíc. Tomu říkám naděje.

eurokomentáře


Čtěte také:

Zeman podpořil Babišův návrh rozpočtu i elektronickou evidenci

MMF24

Zeman: Sobotka drží vládu pohromadě, Babiš by mohl být premiér

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).