Menu Zavřít

Zeman by měl Bradyho vyznamenat, myslí si Sobotka

22. 10. 2016
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman by se měl podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zachovat jako státník a vyznamenat Jiřího Bradyho. Jinak bude z letošního 28. října festival hradní malosti a české rozhádanosti.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v pátek obvinil prezidenta Miloše Zemana, že po něm chtěl, aby zrušil schůzku s dalajlamou nebo jeho strýc Brady nedostane při oslavě 28. října vyznamenání. Zároveň se ministr ohradil proti zprávám, že to měl být on, který požadoval ocenění Bradyho výměnou za zrušení setkání s tibetským duchovním.

Vpodvečer pak Sobotka na svém facebooku uvedl, že by v nastálé situaci doporučoval následující: „Prezident Zeman by se měl zachovat jako státník a vyznamenání panu Bradymu udělit. Brady si to svým životem rozhodně zasloužil. Cokoliv jiného povede k tomu, že z letošního 28. října bude festival hradní malosti a také typické české rozhádanosti. Trucpodniky na Staromáku nic neřeší. Tady jde o důstojnost našeho hlavního státního svátku a soudržnost celé české společnosti. Státní symboly by nás měly spojovat.“ Shromáždění na Staroměstském náměstí organizuje jako alternativu k hradní oslavě státního svátku místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN).

Ovčáček v sobotu také uvedl, že seznam osobností, které obdrží vyznamenání, je tajný až do samotného ceremoniálu 28. října. „Tento seznam je stejný jako ten, který byl kontrasignován předsedou vlády České republiky,“ uvedl Ovčáček.


O celé kauze dále čtěte:

EBF24

Halík vyzval k bojkotu vyznamenávání, Gazdík plánuje alternativu

Čtyři nejvýše postavení čeští politici se distancovali od Hermanovy schůzky s dalajlamou


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).