Menu Zavřít

Zeman jmenoval Babiše podruhé premiérem. Kabinet požádá Sněmovnu o důvěru za měsíc

6. 6. 2018
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman dnes podruhé jmenoval předsedu hnutí ANO Andreje Babiše premiérem. První Babišova vláda tvořená pouze ministry za ANO v lednu nedostala důvěru poslanců, od té doby vládla v demisi. O novém kabinetu jedná ANO s ČSSD, ve Sněmovně by ho měla podpořit KSČM. Babiš si myslí, že by jeho druhá vláda mohla požádat poslance o důvěru 11. července.

Zeman po jednání požádal Babiše, aby mu v přiměřené době předložil návrh na složení vlády, aby se mohl s jeho členy seznámit. Babiš novinářům řekl, že se bude chtít se Zemanem sejít 16. nebo 17. června, tedy o víkendu po skončení referenda v ČSSD o vstupu do vlády. Babiš věří tomu, že sociální demokraté zapojení do vlády podpoří, v takovém případě bude chtít Zemanovi na schůzce představit kompletní seznam ministrů.

ČSSD už svých pět kandidátů do vlády představila, i když Zeman má výhrady proti europoslanci Miroslavu Pochemu, který by měl být ministrem zahraničí. Babiš dnes řekl, že v ANO zatím není jasné, kdo ze současných členů vlády bude ve funkci pokračovat. Zájem setrvat ve funkci, pokud dostane nabídku, dnes oznámil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), který přitom dříve mluvil o konci v kabinetu kvůli nedostatečné podpoře v ANO při řešení situace kolem tendru na mýtné.

Babiš po jmenování slíbil bojovat za české národní zájmy na půdě Evropské unie, bojovat proti korupci, plýtvání a za efektivní stát. „Budu naslouchat občanům a budu bojovat za jejich lepší život. A budu plnit předvolební sliby,“ řekl. Na novinářský dotaz, jak hodnotí, že vláda bude vládnout s podporou komunistů, řekl, že s podporou komunistů byli zvoleni i prezidenti Václav Havel a Václav Klaus a vládu s nimi chtěl v roce 2006 vytvořit tehdejší předseda lidovců Miroslav Kalousek.


Přečtěte si komentář Pavla Párala: Andrej II.

 Páral


„Andrej Babiš a Miloš Zeman dali zemi v roce, kdy si připomínáme 100. výročí založení svobodného Československa, polokomunistickou vládu. To je jejich ostuda a jejich odpovědnost,“ reagoval na jmenování Babiše předseda ODS Petr Fiala a slíbil, že jeho strana bude tvrdou a nekompromisní opozicí. Kritizoval také skutečnost, že Zeman se jmenováním Babiše nepočkal na výsledek referenda v ČSSD.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil označil dnešek za černý den české demokracie. Kritizoval nejen podporu KSČM pro vznikající vládu, ale i skutečnost, že Babiš byl členem KSČ a je veden v seznamech agentů StB.

Předseda KSČM Vojtěch Filip naopak Babišovi ke jmenování gratuloval. „Doufám, že bude mít šťastnější ruku při výběru ministrů do nové vlády a bude možné ji do budoucna podpořit,“ poznamenal. Už v březnu Filip řekl, že jeho strana má výhrady ke třem až čtyřem současným ministrům, konkrétní jména tehdy neřekl.

KL24

Doba mezi konáním voleb a tím, kdy vláda získá důvěru, bude nyní nejdelší od roku 1993. Dosud nejdéle čekalo Česko na kabinet s důvěrou na přelomu let 2006 a 2007, kdy se Mirku Topolánkovi podařilo uspět ve Sněmovně až napodruhé, a to 230 dnů po skončení voleb. Dnes uplynulo od posledních sněmovních voleb 228 dní, na kabinet s důvěrou ale země bude muset ještě nějakou dobu počkat.

Čtěte také:

Ťok obrátil. Ministr dopravy má zájem pokračovat i v další Babišově vládě

Šéf OLAF odmítl Babišovu kritiku. Při vyšetřování jsme nezávislí, trvá na svém Ilett

ČSSD by ve volbách skončila druhá před ODS. ANO si udržuje stabilní podporu

Církve jako oběť vlády: Babiš souhlasí se zdaněním restitucí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).