Menu Zavřít

ZEMAN KMOTREM

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Média

Kontroverzní autor Přemysl Svora přizval minulé pondělí ke křtu svého nového dílka nazvaného Moc nemocných premiéra Miloše Zemana. Avízo na tento titul hrdě ohlašuje, že veřejnost má konečně možnost seznámit se se zákulisím pádu Klausova kabinetu.

Autor proslul svojí první prací, kterou nazval Sedm týdnů, které otřásly Hradem, věnovanou „skandálním odhalením ze soukromého života prezidentského páru. Její obsah sám autor označil za skládající se z „osmdesáti procent faktů a dvaceti proc ent fikce . Manželé Havlovi oznámili 17. října 1998, že na Svoru podali žalobu na ochranu osobnosti spojenou s požadavkem na náhradu škody ve výši pět milionů korun. Letos 23. dubna však Václav Havel tuto žalobu stáhl. A tak se Svorovi nevyplni lo tajné přání. Moc nemocných označil podtitulem, že jde o dílo „zakázaného autora , ale autorem se žádný soud nezabýval, natož aby ho zakazoval. Know -how si ale autor udržel. I v tomto případě se čtenáři slibuje, že vše se nemuselo odehrát tak, jak je psáno.

Začátkem července se Svora přidal na Zemanovu stranu a prohlásil, že má premiér pravdu, když hovoří o zkorumpovanosti značné části českých novinářů. Souznění duší pak vyústilo ke křtu Moci nemocných, kde kmotr Zeman mimo jiné pronesl: „…Pokl ádám tuto knihu za první pokus o odhalení některých ne zcela kalých praktik v novinářské obci. Na knize dále ocenil, že odkrývá propletenec mezi novináři, politiky a lidmi, které označil pojmem „ekonomická mafie“ .

ebf - tip - debata

Bývalý žurnalista Přemysl Svora působil v roce 1993 jako slovenský zpravodaj Českého deníku, v roce 1994 v Lidových novinách. Poté následovala funkce vedoucího vydání v Nově, kde proslul jako šéf týmu, jenž přinesl záběry z nemocničního pobytu prezidenta Václava Havla z Londýnské ulice v Praze. Krátkou dobu pracoval také v hlavní kanceláři ODS a do jara letošního roku byl šéfredaktorem ekonomického týdeníku Profit. Dnes je podle svých slov z donucení na kladatelem, neboť jak pronesl: „Své knihy si musím vydávat sám, protože je nikdo vydávat nechtěl.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).