Menu Zavřít

Zeman nabízí řešení nedostatku pracovníků. Česko by je mohlo získávat z Makedonie

4. 10. 2018
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman mluvil dnes s makedonským prezidentem Ďorgem Ivanovem o možnosti příchodu pracovníků z Makedonie do České republiky. Česko má na rozdíl od balkánské země, kterou trápí vysoká nezaměstnanost, potíže s nedostatkem pracovní síly. Po setkání hlav obou států na Pražském hradě to řekl Zeman.

Zeman po jednání řekl, že Česká republika plně podporuje vstup Makedonie do EU a NATO. Poznamenal, že balkánská země je již dnes přirozenou součástí Evropské unie, protože ji brání hlídáním svých hranic, přes kterou vedla balkánská migrační trasa. Připomněl, že Česko do země vysílá své policisty, kteří s ostrahou pomáhají. Ivanov za tuto i další pomoc v souvislosti s migrační krizí poděkoval. Podle Ivanova oba státníci mluvili o převzetí této mise evropskou pohraniční agenturou Frontex a o tom, jaká bude úloha České republiky v této misi. Zeman řekl, že setrvání českých policistů v Makedonii i po roce 2018 podporuje.

Prezidenti probrali také ekonomické otázky. Podle Zemana mluvili o možnosti, že by zahraniční pracovní síla do Česka mohla přicházet i z Makedonie.

Makedonská republika byla vyhlášena v roce 1991, do té doby byla součástí Jugoslávie. Kvůli sporu s Řeckem oficiálně vystupuje pod názvem Bývalá jugoslávská republika Makedonie.

KL24

Ivanov přicestoval na rozlučkovou návštěvu do Prahy ve středu odpoledne. Ve funkci makedonské hlavy státu skončí příští rok. Ivanov se ještě dnes setká s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). V pátek se sejde s premiérem Andrejem Babišem a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (oba ANO).

Přečtěte si také:

Babišův recept na nedostatek pracovní síly? Zaměstnávejte lidi nad 50 let na kratší úvazky, vyzval

Robot místo zaměstnance? V Česku je čtvrtá průmyslová revoluce zatím jen evolucí

Kdo si hraje, pracuje. Zaklínadlem doby je gamifikace

Firmy lákají brigádníky i 150 korunami za hodinu. Marně

Češi mění zaměstnání jednou za pět let. Nejčastěji v lednu a v září

Hořet ano, vyhořet ne. Jak se bránit stresu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).