Menu Zavřít

Zeman nemůže na vládní krizi vydělat, tvrdí Klaus

12. 5. 2017
Autor: Tomáš Novák

Prezident Miloš Zeman kvůli svému postupu při řešení vládní krize ztratí politické body, tvrdí jeho předchůdce Václav Klaus. Naopak úmysl premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat demisi celé vlády považuje za jeho dosud nejchytřejší tah v politice. Situaci v zemi pak vidí jako bezprecedentní ohrožení demokratického vývoje v Česku.

„Myslím, že to, co se u nás děje, je bezprecedentní. Je to jeden z dalších pokusů o totální rozvrat politických poměrů u nás. Nepodceňuji to a beru to nesmírně vážně, nikoliv jako politik, kterým nejsem, ale jako občan,“ řekl Klaus v rozhovoru pro deník Echo24. Přesto je ale podle Klause standardní, že krize vznikla, blíží se volby, a to jak do Poslanecké sněmovny, tak prezidentské.

Míní, že Zeman se nechal nalákat do střetu. „Nemůže na tom vydělat, může si tím jenom uškodit, jenom tím ztrácí a věřím tomu, že si to dnes také uvědomuje,“ uvedl. Premiérův tah, když přišel s myšlenkou, že by odstoupila vláda, je nejchytřejší v jeho dosavadní politické kariéře, řekl Klaus. „Já si myslím, že nebylo možné odvolat jen premiéra,“ podotkl k Zemanovu názoru.


Zeman neví o dolních deseti milionech vůbec nic. Přečtěte si komentář

 Gallistl


Změnu vztahů mezi předsedou vlády a hlavou státu podle Klause přinesla přímá volba prezidenta. V systému nepřímé volby by takové vztahy, jaké jsou nyní mezi prezidentem a premiérem, byly „absolutně nemyslitelné“. V tom podle Klause tkví problém, ostatní považuje za druhotné. Zároveň v žádném případě nepodceňuje informace, které se objevují o financování toho či onoho, ale to není jádro problému, dodal.

Klaus prohlásil, že sociální demokracie nikdy neměla vytvořit vládu s hnutím ANO, které přirovnává k politické formaci Věci veřejné. Podle něj všechny námitky, které jsou dnes formulovány, byly známy a provázely tuto vládu od prvního dne. Je přesvědčen, že Sobotkův kabinet je nejhorší, jaký kdy Česká republika měla. „Napáchala snad nejvíce škod ze všech vlád,“ uvedl s tím, že přinesla prudký odklon od svobodné ekonomiky, když zavedla obrovskou míru regulace.

WT100

O vládní krizi dále čtěte:

Zeman se chce ptát Ústavního soudu, zda musí odvolávat ministry. Nesmysl, říká expert

Sobotka: Zeman odvádí pozornost od Babiše, měl by dodržovat pravidla hry

Komentář: Zapomeňte na vládní krizi. Tu největší řeší ODS s TOP 09

Sobotka: Mezi Zemanem a Babišem je mocenský pakt

 Miloš Zeman a Andrej Babiš


  • Našli jste v článku chybu?