Menu Zavřít

Zeman poletí do Ruska třemi letadly, poveze desítky podnikatelů

24. 8. 2017
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman v listopadu navštíví Rusko. Podle svých slov se chce zasadit o zmírnění embarga na dovoz potravin z Evropské unie, řekl při zahájení zemědělské výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích. Dotace na snižování produkce označil za zvěrstvo.

„V listopadu se chystám do Ruské federace a pokusím se tam něco změnit,“ řekl Zeman k potravinovému embargu, které Rusko zavedlo jako odvetu za evropské sankce za obsazení Krymu.

„Přihlásilo se tolik podnikatelů, že zaplní tři letadla, takže jsme museli najmout třetí letadlo od Travel Servisu,“ dodal Zeman na svém prvním veřejném vystoupení po několika týdnech.

Prezident se rovněž opřel do programu Dešťovka ministerstva životního prostředí, který má vést k využívání dešťové vody v domácnostech a omezit tak spotřebu pitné vody. Podle Zemana problém se suchem nevyřeší. „Pro udržení vody v krajině je daleko důležitější výstavba rybníků,“ dodal s tím, že nedávno došlo i k obnově rybníka v Lánské oboře.

"Zvěrstvo dotací na nevýrobu"

Zeman také zkritizoval Evropskou unii za dotace na snižování výroby mléka. „Je to zvěrstvo,“ řekl. Chovatelé krav a prasat měli dostat jako pomoc při snižování cen mléka a vepřového masa peníze od Evropské unie i z českého rozpočtu. Celkem šlo o 559 milionů korun, což schválila i česká vláda. Část peněz jim ale mohla být vyplacena pouze v případě snížení stanovené nadprodukce. Nesměli ale chovy úplně zavřít. Čeští chovatelé tehdy slíbili, že sníží výrobu o 13 700 tun.

„Zdá se mi, že v poslední době Evropská unie, na kterou už tady bylo řečeno několik kritických slov, přikračuje ke krokům, o kterých jsme dosud četli jenom v románech - vyplácí dotace na nevýrobu, nikoliv na výrobu, ale na nevýrobu. Mně to připadá jako naprosté zvěrstvo. Pokud máme vyplácet dotace, tak abychom něco vyrobili, a ne abychom výrobu zastavovali,“ řekl dnes prezident.

Na druhou stranu se podle něj stát snaží podporovat větší export mimo země Evropské unie, jako příklad uvedl kontrakt na sušené mléko mezi Činou a jihočeskou Madetou. „Na jedné straně usilujeme o rozšíření odbytu a na druhé straně někdy dotacemi brzdíme vlastní výrobu,“ dodal Zeman.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nešlo o jednoznačně negativní opatření, snížení produkce využilo minimum českých zemědělců, řekl. Chovatelé krav a prasat měli dostat jako pomoc při snižování cen mléka a vepřového 559 milionů korun od EU i z rozpočtu České republiky.

CIF24

Čeští chovatelé byli podle Jurečky před rokem a půl, když se opatření připravovala, v podstatně jiné situaci. „Paradoxně v České republice bylo naprosté minimum subjektů, kteří snížení produkce využili. Snížení produkce bylo o 0,5 procenta, bylo to zhruba 157 subjektů,“ řekl dnes ministr. Podle něj peníze za snižování výroby mléka využily hlavně západní státy, které jsou v Evropské unii déle než Česko.

Přečtěte si také:

Mýdlo na Hradě asi nebude, vysmát se papalášství by směl jen zlomek zájemců

První kolo prezidentské volby bude 12. a 13. ledna, oznámil Štěch

Český Travel Service opět řeší problém s opilou posádkou

V Burgasu sjelo z dráhy letadlo Travel Service


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).