Menu Zavřít

Zeman: Přeji si, aby po volbách koalice ČSSD a ANO pokračovala

12. 3. 2017
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman by si přál, aby po volbách pokračovala koalice hnutí ANO a ČSSD. Poznamenal, že to bude záležet na výsledku voleb a ne na prezidentovi. Zeman zároveň zopakoval, že takzvané bohumínské usnesení, které sociální demokracii zakazuje spolupráci s KSČM, považuje za zastaralé. Na rozdíl od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) si myslí, že by o jeho zrušení měl rozhodnout stranický sjezd. Zároveň řekl, že se v listopadu setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Zeman informace sdělil webu Blesk.cz. Zeman se nechtěl vyjadřovat ke skončenému sjezdu ČSSD, protože není od roku 2010 členem strany. Poznamenal, že si přeje, aby ČSSD neskončila hluboko v poli poražených. Nemá-li se tak stát, platí pro sociální demokracii to samé, co pro ostatní strany, tedy že potřebuje atraktivní program a atraktivní vedení. Zda to má, ukážou volby, řekl.


Přečtěte si komentář Miroslava Zámečníka:

Miloš, Donald a idiotenbande

Miroslav Zámečník


Zeman v rozhovoru s Blesk.cz také zmínil, že by uvítal, aby prezident disponoval zákonodárnou iniciativou. „Kdyby bylo na mě, tak bych byl velmi rád, aby se zákonodárná aktivita vrátila do rukou prezidenta,“ řekl Zeman. Zákonodárnou iniciativu čeští prezidenti ztratili v roce 1993, když byla odebrána tehdejšímu prezidentu Václavu Havlovi. Zároveň poznamenal, že pokud uspěje v prezidentských volbách, chtěl by se setkávat s poslanci a senátory a mít možnost je ovlivnit, aby zákony předkládali za něj.

Miloš Zeman rovněž uznal, že se mýlil, když před volbami sliboval, že nebude mít žádné poradce. Na světě podle něj neexistuje politik, který by poradce neměl. Za nedodržení slibu, že v prezidentské funkci nebude mít poradce, kritizuje Zemana projekt Demagog.cz. Uvádí, že to Zeman slíbil v předvolební debatě 22. ledna 2013 uspořádané deníkem Dnes a serverem iDnes.cz. „Na Hradě v případě mého zvolení nebudu mít žádné poradce, protože se domnívám, že v souladu s ústavou by poradci prezidenta měli být ministři, které si zve na tyto porady jako odborníky v dané oblasti,“ cituje Demagog.cz Zemana.


O dosažených výsledcích víkendového sjezdu ČSSD čtěte:

ČSSD zkompletovala vedení strany: nováčky jsou Birke a Dolínek

Sjezd podle Sobotkovo not: místopředsedy zvoleni Zaorálek či Marksová

Sobotkovi vyšlo přání: prvním místopředsedou ČSSD zůstává Chovanec

 První místopředseda ČSSD Milan Chovanec


Kromě toho Zeman v rozhovoru také řekl, že se letos setká s prezidenty USA, Číny a Ruska. S Putinem se podle něj setká v listopadu. Končící šéf hradní diplomacie Hynek Kmoníček tento týden řekl, že Hrad o možné návštěvě jedná a Pražský hrad doufá, že se podaří dosáhnout posunu v rusko-amerických vztazích, aby ještě letos mohl Zeman do Ruska jet.

Prezident dále řekl, že o jeho kandidatuře na prezidenta až do čtvrtečního oznámení nikdo kromě něj nevěděl, a to ani jeho žena.

EBF24


Přečtěte si, kdo poletí do Číny se Zemanem:

Miliardář Kellner doprovodí Zemana na cestě do Číny

Petr Kellner


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).