Menu Zavřít

Zeman prohlásil...

7. 4. 2015
Autor: Euro E15

Prezident Miloš Zeman je naštvaný, protože americký velvyslanec Andrew Schapiro má vlastní názor na jeho cestu do Ruska. Na Hradě má prý teď velvyslanec dveře zavřené. Na téhle diplomatické rozepři je kromě Zemanova rozbíjení evropské jednoty v postoji k Rusku zajímavá ještě jedna věc. Obecná posedlost tím, co prohlásí prezident.

Tahle zvláštní národní posedlost platí v případě všech českých porevolučních prezidentů. Akcentuje asi nejvíc u Václava Klause a Miloše Zemana.


Více o sporu s americkým velvyslancem: Zeman: Americký velvyslanec má dveře na Hrad zavřené


Abychom byli aktuální: Zeman prohlásil, že vegetariánům a abstinentům patří smrt, Zeman prohlásil, že ztratil důvěru v Nejvyšší soud kvůli kauze rebelujících exposlanců ODS, Zeman prohlásil, že veřejnoprávní televize neplní svoji funkci a taky třeba prohlásil, že by bylo dobré v Česku zase těžit uran. Reakce na to vlastně ani nemusí být dlouhá: No a co?

Jak mám pracovat s informací, že si prezident něco myslí? Navíc o věcech, které nemůže, nebo jako v případě České televize dokonce nesmí ovlivnit?

Předseda Senátu je druhý nejvyšší ústavní činitel v Česku. Hned po prezidentovi. Valí se éterem informace o tom, co si myslí o uranu, uhlí nebo televizi? Ne. Co by za to PR Milana Štěcha dalo, kdyby měl předseda Senátu polovinu toho prostoru pro své myšlenky, co prezident. Nemá ho a nikdy mít nebude.

Za vším tkví odhodlání prezidentů stát se tatíčkem národa a úplně stejné odhodlání voličů toho tatíčka najít nebo se vůči němu alespoň vyhranit. Česko přitom nemá prezidentský systém, prezident je velmi slabý a pravomoci mu možná ještě ubudou. Nezbývá mu proto než mít nějaký ten názor, protože to je jediná šance, jak malovat svůj obraz. Ať ten názor má, ale nebuďme z toho tak hotoví.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře autora:

Primátorka v nesnázích

Americká kolona na obzoru

WT100

Andrej, silnější pes

  • Našli jste v článku chybu?