Menu Zavřít

zaHradní slavnost

31. 10. 2017
Autor: Redakce

Prezident Miloš Zeman nemohl od lídrů stran dostat lepší dárek než bojkot, který vyhlásili vítězi voleb Andreji Babišovi. Zemanovi se tím otevírá široširý lán, kde může nechávat přistávat své skvělé nápady, kdo má v příští Babišově „odbornické“ vládě sedět, jak dlouho to může dělat a za jakých podmínek. Tohle představení se navíc začíná odehrávat v době nastupující prezidentské předvolební kampaně. Třesoucí se ruce na Hradě už musejí otevírat láhev šumivého Avanti.

Je zvláštní, jak Babišův obrovský volební úspěch zafungoval uvnitř ostatních partají. Zatímco před volbami se dalo očekávat pokračování bývalé vládní koalice, ovšem v jiném rozložení sil, teď se od Babiše jeho koaliční expartneři odvracejí. Přitom spolu by opět dali většinu 103 hlasů. Jenže ANO je vysavač. Kdo s ním vládne, přijde o hlasy. Navíc je tu potíž s obviněním v kauze Čapí hnízdo.

V Česku se tedy rýsuje další oblíbená „odbornická vláda“, v překladu vzkaz z Prahy, že se všichni navzájem tak nesnášíme, že se nejsme schopni dohodnout. Z logiky ústavy teď roste role prezidenta, Miloši Zemanovi se tohle štěstí sneslo za jedno volební období již podruhé.

Těžko říci, jestli na tohle partajní lídři mysleli, ale je zřejmé, že volili mezi dvěma horšími variantami. Buď se nechat zhltnout ANO, nebo zůstat stranou a čekat, jak to dopadne. Druhá varianta se zdá být bezpečnější, ale je to omyl.


Čtěte více o povolebním vývoji:

Stranická mizérie: ČSSD nemá vlastního kandidáta na prezidenta

Vedení ČSSD na jaře skončí. V čele strany by mohl být nestraník

Dusno kolem Klause mladšího: Fialy se na něj neptejte

 Předseda a lídr ODS Petr Fiala odvolil v Brně


Každé hledání dočasného kabinetu odborníků je ve skutečnosti odložením problému a začátkem hledání vlády, která dostane důvěru. A taková vláda se chtě nechtě bude muset opírat o hlasy těch, kteří jsou nyní proti. Co z toho plyne? Hledání přeběhlíků, puče uvnitř stran, rozdávání křesel v dozorčích radách a další delikatesy z dílny AB a MZ. Pokud si lídři stran myslí, že jsou v klidu, tak to pravé peklo jim teprve začne.

Vlastně do značné míry začalo už teď. Babiš na nic nečeká a nejradši by získal důvěru hned i pro svůj „odbornický kabinet“, proto se spekuluje o tom, že by křeslo ministra školství nabídl Václavu Klausovi mladšímu z ODS. Nabídku zřejmě může čekat i Jiří Čunek od lidovců. Předsedové Pavel Bělobrádek a Petr Fiala by radši ani neměli chodit spát, aby něco nepropásli.

A když to napoprvé nevyjde, nevadí. Kabinet bude vládnout bez důvěry za pokrytí prezidenta a ono už se pár slabých kusů najde, s nimiž se ta koalice nakonec upeče.

EBF24

Nad tím vším přitom stojí velký státník, u nějž se budou všechny velké plány koordinovat. Muž, na nějž bude upřena pozornost (a má ji tak rád), začne hýbat figurami na šachovnici, možná navrhovat své odborníky, jako už to jednou udělal. Vše v zájmu státu a vlastní kampaně, protože do nejisté doby budeme potřebovat jistého prezidenta. Přece ho nenecháme odejít od rozdělané práce. Bude to skvělá podívaná.

Přečtěte si další komentáře autora:

Andrej o míli před námi

Konec eurobabiše

Uber jako predátor

Kšaft umírající matky ČSSD

Bohuslav Sobotka. Všimli jste si?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).