Menu Zavřít

Zeman straní hnutí ANO, tvrdí Sobotka

7. 5. 2017
Autor: ČTK

Prezident Miloš Zeman podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) opustil nadstranický přístup a straní hnutí ANO. Pokud Zeman ministra financí Andreje Babiše (ANO) neodvolá, premiér se bude chtít sejít kvůli dalšímu postupu s ústavními právníky a experty.

Sobotka zároveň odmítl, že by si sociální demokracie objednala sledování Babiše. Uvedl to v televizi Prima. Nahrávky, které šéfa hnutí ANO zachycují, jak mluví o článcích v médiích, která mu v minulosti patřila, by podle něj měla vyšetřit policie.

Sobotka v úterý oznámil demisi vlády, po dalším vývoji se ale v pátek rozhodl ji nepodat a Zemanovi navrhl pouze odvolání Babiše. Prezident se chce s návrhem podrobně seznámit v pondělí, rozhodnutí ale plánuje až po návratu z Číny po 18. květnu. Podle ústavních právníků mu ústava nedává příliš možností Babiše neodvolat a měl by postupovat bez zbytečných odkladů. Podle premiéra by se tak mělo stát v řádu několika pracovních dnů. Pokud tak Zeman neučiní, chce se Sobotka sejít ohledně dalšího postupu s ústavními právníky a experty. „Předpokládám, že prezident republiky se vyvaruje toho, aby mohl být podezírán z porušování ústavy,“ řekl.

Pražský hrad v pátek zpochybnil platnost návrhu na odvolání Babiše, protože obsahuje konkrétní datum odvolání. Sobotka zopakoval, že takto postupoval v minulosti při odvolávání sedmi ministrů své vlády a Pražský hrad nikdy tyto návrhy nezpochybnil.

Podle premiéra musí být nyní nejprve Babiš odvolán a pak je připraven se sejít s hnutím ANO a jednat o novém ministrovi financí. Konkrétní kandidáty, kteří by mohli Babiše nahradit, komentovat nechtěl. Důležité podle něj je, aby nebyli ve stejném střetu zájmu jako Babiš. Nevyjádřil se ani k možnosti, že by se ministryní stala dosavadní náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. O možnosti, že by ji ANO nominovalo, informoval server Echo.cz. Podle něj není členkou hnutí, je s ním ale propojena přes rodinné příslušníky.

Babiš na debatu nepřišel
Andrej Babiš na dnešní diskusi ve veřejnoprávní České televizi nedorazil. Na facebooku to vysvětlil tak, že by proti němu bylo pět lídrů parlamentních stran a moderátor Václav Moravec. Ve zdůvodnění také uvedl, že na funkci ministra financí nelpí, ale boj proti svým politickým soupeřům nevzdá.

„Co bych tam s nimi dělal? Proč bych je nechal opakovat pořád dokola ty stejné lži, na které nechtějí slyšet odpovědi?,“ uvedl na svém facebookovém profilu.

„Nenechám se zastrašit, nenechám se vyhnat, ani mi to neznechutí,“ uvedl na adresu „tradičních politiků“. Babiš po poslechu nahrávek, na nichž hovoří s redaktorem o připravovaných článcích o politických rivalech ve svých bývalých médiích, uznal, že udělal chybu. S novinářem se prý scházet neměl. „Byla to předem zorganizovaná provokace. Podělal jsem to,“ zhodnotil předseda ANO. Tvrdí ale, že nikoho neúkoloval.

Možnou nominaci Schillerové nechtěl komentovat vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Ještě nedošlo ani k rezignaci nebo odvolání ministra financí, takže je to věc, která je skutečně spekulací,“ řekl dnes novinářům.

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce v České televizi prohlásil, že pokud má být nový ministr nominován za hnutí ANO ale bez vazeb na firmu Agrofert, je to nerealizovatelný protimluv. Hnutí ANO je podle něj politickou divizí Agrofertu. Pokud Sobotka navrhne na ministra financí kohokoli, koho navrhlo hnutí ANO, udělá pouze kosmetickou změnu, nikoli věcnou. „Pokud by chtěl udělat věcnou změnu a opravdu by chtěl, aby objektivně ty věci byly na ministerstvu vyšetřeny, pak by mu pravděpodobně nezbylo nic jiného, než aby nechal pověřit sám sebe,“ prohlásil Kalousek.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka je koaliční smlouva v kómatu a je otázkou, zda je definitivně mrtvá, nebo ji lze ještě oživit. Podle něj by bylo nejsprávnějším řešením co nejméně hýbat s vládou a nechat ji pracovat až do řádných voleb. „A tím, že demise předsedy vlády nepřijde, tak je otázka, jestli můžeme mluvit o krizi,“ poznamenal.

Sobotka dnes také řekl, že Zeman opustil nadstranický přístup a straní jednomu hnutí, jednomu předsedovi koaliční strany a jednomu ministrovi financí. Právu v pátek řekl, že Zeman a Babiš uzavřeli mocenský pakt. Dnes dodal, že tento pakt se potvrdí, pokud prezident ministra financí neodvolá.


Přečtěte si o nedůstojném konfliktu na Hradě

 Prezident Miloš Zeman a předseda vlády Bohuslav Sobotka


Kalousek v ČT na adresu prezidenta i Babiše prohlásil, že oba začali mít stejné cíle i zájmy, které jsou tak silné, že nutí Zemana nést za Babiše kůži na trh. „Každý, kdo bude volit ANO, musí vědět, že volí zájmy Miloše Zemana a naopak,“ řekl předseda TOP 09. „Prostě Zeman a Babiš jedno jsou, to je po tomto týdnu zcela jasné,“ dodal.

CIF24

Premiér se vyjádřil i ke kompromitujícím nahrávkám Babiše, které se objevily v uplynulém týdnu na internetu. Řekl, že při jeho pátečním rozhodnutí o návrhu na odvolání ministra financí hrály důležitou roli, protože Babiš opakovaně ve věci ovlivňování médií lhal. Zároveň odmítl, že by si nahrávky objednala sociální demokracie. Babiš v pátek kvůli nahrávkám podal trestní oznámení a naznačil, že za nimi stojí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Sobotka řekl, že záležitost, kdo je pořídil, musí vyšetřit policie.

Babiš odpověděl na otázky ČSSD
Andrej Babiš dnes zveřejnil odpovědi na 22 otázek ČSSD ohledně jeho podnikání. Na řadu otázek ale přímo neodpověděl. Například zopakoval, že správnost transakcí, z jejichž výnosů pak koupil kontroverzní korunové dluhopisy, potvrdily auditorské firmy. Obě firmy však jen potvrdily, že měl Babiš dost peněz pro nákup dluhopisů, ale zdůraznily, že jejich zprávy o Babišových financích nepředstavují audit podle mezinárodních auditorských standardů.

Sociální demokracie se v otázkách zveřejněných 28. dubna na webu strany ptá například, jak Babiš získal peníze na nákup korunových dluhopisů za 1,5 miliardy korun, zda finanční správa nákup dluhopisů prověří nebo jak Babiš získal svou někdejší firmu Agrofert. Babiš dnes v odpovědích na webu ANO sdělil, že otázky jsou absurdní a založené na lžích.

K důvodu nákupu jednokorunových dluhopisů Agrofertu, ze kterých má Babiš nezdaněné příjmy, ministr uvedl, že představovaly půjčku pro Agrofert. Taková půjčka byla pro firmu podle Babiše výhodnější než bankovní úvěr. Ze zpráv auditorských firem EY a PWC ale vyplývá, že téměř polovinu z 1,8 miliardy korun Babišových příjmů do roku 2013, kdy dluhopisy nakoupil, tvořil zisk z prodeje akcií Babišových firem Profrost, Afeed a Afeed CZ holdingu Agrofert za 748 milionů. Část takzavné půjčky pro Agrofert tak pocházela z peněz získaných právě od Agrofertu.

O vládní krizi dále čtěte:

Ministři ANO by ve vládě zůstali i bez Babiše, připouští Faltýnek

Sobotka chce Babišův konec, Zeman se s návrhem seznámí až v pondělí

Babiš si myslí, že je odposloucháván. Nahrávky jsou zmanipulované, tvrdí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).