Menu Zavřít

Zeman vyznamená režiséra Kačera, ekonoma Komárka či šéfa Budvaru

26. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Státní vyznamenání převezme 28. října z rukou prezidenta Miloše Zemana spolu s několika desítkami dalších osobností také divadelní režisér a herec Jan Kačer. Podle informací médií bude mezi oceněnými rovněž ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček nebo in memoriam ekonom a politik Valtr Komárek. Již delší dobu se hovoří také o velvyslankyni Evě Filipi či rychlobruslařce Martině Sáblíkové. Pro medaili Za zásluhy si na Hrad přijde i zpěvák Daniel Hůlka.

Největší kontroverze v souvislosti s letošním udílením státních vyznamenání vzbudil případ pamětníka Terezína a Osvětimi Jiřího Bradyho, který řád T.G. Masaryka nedostane, i když podle jeho svědectví i informací jeho synovce, ministra kultury Daniela Hermana měl být mezi oceněnými. Hrad to popírá, Herman zase tvrdí, že prezidentská kancelář vyškrtla Bradyho po ministrově schůzce s dalajlamou. Hrad oficiální seznam vyznamenaných zveřejní až v den státního svátku.

„Jestliže mi 28. října, navzdory nedůstojným a ponižujícím mocenským hrám v den státnosti mé země, bude ve Vladislavském sále Pražského hradu uděleno státní vyznamenání, přijmu je s pokorou a v úctě s těmi stovkami skvělých lidí, které jsem potkal a jež mi umožnily prožít život ve cti,“ sdělil Kačer, kterého o udělení vyznamenání Hrad informoval.

Zeman podle zpráv serveru Seznam.cz ocení i šéfa Budvaru Jiřího Bočka. Vyznamenání má obdržet i někdejší ředitel Prognostického ústavu Valtr Komárek, který zemřel v roce 2013. Medaili by měl převzít Komárkův syn, někdejší novinář a nynější poslanec za hnutí ANO Martin Komárek. Ten však kvůli událostem, které se kolem letošního ceremoniálu a kauze Brady udály, prý stále neví, zda na Hrad jít a oficiálně to nechce komentovat.

Kauza Brady

Letošní udělování státních vyznamenání provází kontroverze kvůli schůzce ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou. Herman tvrdí, že na něj Zeman činil nátlak, aby se s dalajlamou nesešl, jinak že nedostane státní vyznamenání jeho strýc Jiří Brady. Herman se s dalajlamou sešel a strýc Brady již na seznamu vyznamenaných nefiguruje, byť byl podle svých slov z Hradu o svém vyznamenání již dříve informován.

Někteří politici, především z řad ODS, TOP 09 a STAN, oznámili, že kvůli chování Hradu kolem vyznamenání Bradyho nepřijdou 28. října na slavnostní večer na Pražském hradě. Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) organizuje alternativní akci na Staroměstské náměstí. Akce na Hradě se rovněž nezúčastní většina rektorů veřejných vysokých škol, někteří kvůli jiným povinnostem, někteří proto, že prezident nepozval všechny rektory

Kontroverze okolo státních vyznamenání Miloše Zemana
2013. Na Pražský hrad nepřišla většina rektorů veřejných vysokých škol na protest proti tomu, že prezident odmítl pozvat dva jejich kolegy. Státní vyznamenání od Zemana rovněž odmítl převzít hudebník Vladimír Mišík. Kvůli prezidentově postoji ke komunismu nenavrhla své kandidáty na ocenění poprvé Konfederace politických vězňů.

2014. Medaili Za zásluhy II. Stupně vrátil režisér Jan Němec. V roce 2002 ji převzal od tehdejšího prezidenta Václava Havla. Údajně tak protestoval proti některým oceněným, které vybral Zeman pro sobě blízké režiséry Filipa Renče a Roberta Sedláčka. Na Hrad opět nepřišli všichni vysokoškolští rektoři.

2015. Pravicová opozice kritizovala udělení státního vyznamenání Miroslavu Tomanovi, bývalému ministru zemědělství v předlistopadové komunistické vládě Lubomíra Štrougala. Předseda ODS Petr Fiala to označil za „malou říjnovou socialistickou demontáž“ listopadu 1989. Ke kritice se přidal i Zemanův předchůdce Václav Klaus, podle kterého tím byla prolomena polistopadové tradice. Protesty vyvolalo i ocenění herečky Jitky Frantové Pelikánové, a to kvůli její údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB).

O sporech, která provází letošní udílení státních vyznamenání, si přečtěte více:

Sobotka: Většina politiků ČSSD oslaví 28. říjen na Hradě

WT100

Kdo všechno ocení Bradyho? Univerzita Palackého, Praha, Brno i Sobotka

Hradní oslavy bojkotují lidovci, TOP09 i ODS. Zástupci ANO přijdou. ČSSD to nechá na poslancích


  • Našli jste v článku chybu?