Menu Zavřít

Zemana odsuzuje i Senát. Výroky o Krymu legitimizoval agresi, tvrdí

12. 10. 2017
Autor: ČTK

Prezident Miloš Zeman podle Senátu svými výroky k ruské anexi Krymu legitimizoval agresi, která je v rozporu s mezinárodním právem. Hlava státu by měla respektovat českou zahraniční politiku, shodla se ve čtvrtek horní komora ve svém stanovisku. Nepřijala ale návrh Jiřího Růžičky (za TOP 09 a STAN), podle něhož prezident poškozuje zájmy České republiky.

Zeman označil v úterý v Parlamentním shromáždění Radě Evropy ruskou anexi Krymu za "fait accompli", tedy hotovou záležitost. Ukrajině poradil, aby se dohodla s Moskvou na kompenzaci. Za svá slova sklidil pochvalu ruských vládních politiků, ukrajinské i většinu českých naopak rozhořčil. Jeho výroky už v úterý odmítla také vláda, podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) byly v příkrém rozporu se zahraniční politikou České republiky.


Přečtěte si, jak na Zemanova slova reagovali ukrajinští a ruští představitelé:

Závislý člověk, ústa Moskvy a dobrý signál, reagují ruští a ukrajinští politologové na Zemana

 Miloš Zeman

KL24


Senát ve svém stanovisku, které připravil předseda evropského výboru Václav Hampl, připomenul také svůj loňský postoj k ruskému obsazení Krymu. V něm jeho oddělení od Ukrajiny označil za výsledek ruské agrese, které nemá oporu v mezinárodním právu. Horní komora loni také vyzvala hlavu státu ke zdrženlivosti v jejích vyjádřeních. Prezident by podle senátorů neměl poškozovat vážnost jiných ústavních orgánů ani ohrožovat spojenecké závazky a hodnotovou orientaci Česka.

SPO: Bude-li Senát takto pokračovat, stane se zbytečným
Senát se pod současným vedením změnil v nástroj politického boje s prezidentem Milošem Zemanem a stane se zbytečným, pokud v tom bude pokračovat. Tvrdí to tři senátoři z klubu vedeného předsedou Strany práv občanů (SPO) Janem Velebou.

„Máme názor, že v případě pokračování tohoto politického kurzu se Senát Parlamentu České republiky dostane do role zbytné politické instituce,“ uvedl Veleba v prohlášení, které podepsali ještě Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) a Václav Homolka (KSČM), nikoli další člen klubu Jiří Ciencala (za hnutí Občané spolu-nezávislí) či dlouhodobě absentující František Čuba (SPO).

„Dovoluji si ponechat prohlášení tří komunistických senátorů bez komentáře,“ uvedl na dotaz místopředseda Senátu Jiří Šesták z klubu Starostů.

Veleba tvrdí, že Senát má „řádově nesrovnatelně nižší mandát“ než přímo volená hlava státu. K vyjádřením prezidenta se horní komora kriticky vyjádřila už potřetí, připomenul Veleba. Podle něj „tento způsob výkonu politiky, který se stal trvalým jevem, do politické práce a role Senátu nepatří“. Horní komora se tím dostává do situace, která „navozuje u voličů stále sílící diskuse o jeho účelnosti a potřebnosti,“ uvedl.

Dále čtěte:

Ukrajina v reakci na Zemanova slova zvažuje protest. Neměl mandát vlády, ujišťuje Sobotka

Zemanovy návrhy jsou absolutně nepřijatelné, rozčiluje se Kyjev. Oceňuje solidaritu

Kalašnikov a vlastní tablet. Vyčerpané ukrajinské armádě pomáhají studenti

Sankce zastavily přímou agresi Ruska proti Ukrajině, upozornil předák krymských Tatarů


  • Našli jste v článku chybu?