Menu Zavřít

Zemanitida

22. 2. 2002
Autor: Euro.cz

komentář

Zdá se, že diplomatické schopnosti premiéra Miloše Zemana jsou kapénkovou nákazou přenosné i na další členy kabinetu. Právě v okamžiku, kdy předseda vlády vytvářel pozice pro české firmy na Blízkém východě, exceloval ministr financí Jiří Rusnok na východě Dálném. Bezpochyby prospěšné setkání s nejvyšším šéfem Nomury opepřil výroky, které později opravdu nezbylo než opatrně dementovat. Vzít zpět je však už nepůjde. Z Rusnokova vystoupení pro média by se dalo usuzovat, že arbitráž s Nomurou v kauze IPB je zcela jasně prohraná ještě dřív, než začala. Obzvláště když samotné arbitrážní řízení je podle něj sázkou do loterie a cosi, kde se „tři pánové sejdou u krbu s whiskou v ruce a řeknou: hele, tak to tak nějak uděláme“. To mezi ministry financí není zrovna obvyklý názor na jeden z pilířů mezinárodního obchodu.
Možná zkušenost s arbitráží vyvolanou CME kvůli televizi Nova a skeptické posudky některých právníků na naše vyhlídky ve sporu s japonskou bankou se u ministra po dlouhém letu projevily apatií a ztrátou pudu sebezáchovy. Česká vyjednávací pozice totiž není zdaleka tak slabá, jak by se z ministrových výroků dalo soudit. Lze to zřetelně cítit z podrážděné reakce londýnské Nomury International na informaci, že ČSOB chce na bývalého rozhodujícího akcionáře IPB podat žalobu o náhradu škody za transakci proslavenou pod názvem České pivo. Na ní totiž IPB zcela prokazatelně prodělala, zatímco Nomura vydělala. Soudní spor by byl pro prestiž jedné z největších světových investičních bank nepříjemnou záležitostí, zvláště když je zřejmé, že v IPB vlastně o nic nepřišla.
Opět to vypadá, že sice na jedné straně běží oficiální jednání, za něž je odpovědný Rusnokův náměstek Ladislav Zelinka, a vedle toho se jedná paralelně. Mimochodem Zelinka se schůzky z neznámých důvodů nezúčastnil. Již delší dobu se v médiích spekuluje o zvláštním přístupu ministra zahraničí Jana Kavana k celé kauze. Velmi opatrně je proto třeba brát Rusnokovo ujištění, že Nomura za stažení žaloby v žádném případě nedostane část aktiv zkrachovalé IPB. Toto řešení se již jednou připravovalo a v červenci loňského roku ho mělo na stole předsednictvo vlády. Nomura však místo dalšího vyjednávání podala žalobu a některé zdroje uvádějí, že důvodem byl právě únik této informace.
Skutečností je, že poslanec ODS a člen dozorčí rady České konsolidační agentury (ČKA) Michal Doktor pro ČTK uvedl, že je třeba uvažovat o tom, komu budou svěřena do správy kajmanská aktiva, která ČSOB převede do ČKA v nejbližších měsících a o něž Nomura projevuje zcela neutuchající zájem. Bude zajímavé sledovat, jak bude tento správce vybírán.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).