Menu Zavřít

Zemanovo ošklivé dítě

14. 2. 2017
Autor: Redakce

Je jen málo zemí na světě, kde strana nejbližší prezidentovi země úpí u politického dna, zatímco on sám boří průzkumy veřejného mínění. Strana práv občanů, kterou prezident Zeman zakládal, a která donedávna nesla i jeho jméno, teď měla sjezd a hledala řešení téhle rozpolcenosti. Cesta z podpalubí má vést přes spolupráci se stranou Tomia Okamury.

Moje SPO

V roce 2013 strana ještě s přídomkem Zemanovci získala ve sněmovních volbách smutných 1,51 procenta. Zeman poté nechal své jméno z názvu partaje stáhnout, aby jí prý neškodil, ale reálnější verze je taková, že nechtěl být s tímto neúspěchem spojován.

Přesto. V SPO sedí jako místopředseda prezidentův poradce Martin Nejedlý, kancléř Vratislav Mynář vede stranu ve Zlínském kraji a ředitel analytického odboru Hradu Radek Augustin zase na Olomoucku. Mezi SPO a Milošem Zemanem je rovnítko, ne že ne.

Jenže takhle slabá partaj je prezidentovi k ničemu. Tedy ne že by svoji stranu potřeboval, má půl ČSSD a jedno ANO k tomu, ale mít přeci jen svůj klacík, kterým by mohl do ostatních píchat, by bylo prezidentovi příjemné. Bezvýznamné SPO tedy podpořil na sjezdu svou přítomností a do světa vypustil informaci, že mají ve volbách jeho hlas. Zároveň přidal pár dobrých rad, jak se letos u voleb vybičovat k lepšímu výsledku.

Plus a mínus

Tou klíčovou je spolupráce s uskupením kolem Tomia Okamury. Tento moment je klíčový, protože dává nahlédnout do prezidentovy mysli. Jaký je to obrázek? Muž, který na Hradě nechal po letech vyvěsit vlajku EU, doporučuje svým lidem, aby se spřátelili s partají, jejíž nejmilejší kratochvílí je ve sněmovně navrhovat zákon o vystoupení z EU. Muž, jehož předvolebním krédem bylo spojování společnosti, chce, aby jeho strana spolupracovala s těmi, kteří si budují politickou existenci na hlásání nenávisti vůči vybraným etnikům a náboženstvím.


Zeman jako „žádaná nevěsta“. Přečtěte si komentář:

Přetahovaná o Zemana

Miloš Zeman


Vysvětlení, proč by se tohle prezidentovi líbilo, jsou dvě (pokud vyloučíme záměr SPO definitivně zničit a zesměšnit). Buď se za pár let od volby zásadně změnil, nebo hrál na veřejnosti celou dobu divadlo a jeho pravé já bydlí právě někde napůl cesty mezi SPO a Okamurovci.

Pokud ne on, tak alespoň Okamura projevil kousek politické prozíravosti a přímou spolupráci de facto odmítl, jen to z úcty k Zemanovi řekl oklikou.

MMF24

Prezident vizionář

Pro SPO je to velmi smutná zpráva. Strana musí dál dumat nad tím, proč se ne a ne odrazit ode dna. Jedno vysvětlení by tu ale bylo. Možná je základní chybou, když si nechává radit od Miloše Zemana, jehož politická orientace zůstává už dvacet let za horizontem. Reklamní slogan by 1,5 procentní partaj mohla mít před volbami asi takový: SPO - takhle to vypadá, když necháte prezidenta dělat něco samotného.

Přečtěte si další komentáře autora:

Vláda v kleštích východu

Proč se má platit za německé dálnice

Do voleb v čínském dresu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).