Menu Zavřít

Zemanovu milost pro Kajínka odsuzuje většina politiků, Babiš nic nenamítá

12. 5. 2017
Autor: čtk

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, který chce omilostnit doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, kritizuje většina politiků. Zmiňují předchozí slib hlavy státu, že jeho milosti se budou týkat jen omezeného okruhu humanitárních případů. Podle politologů má milost odvést pozornost od problémů ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a souvisí i s prezidentskými volbami, v nichž chce Zeman obhajovat funkci.

Prezident ve čtvrtek oznámil, že Kajínkovi udělí milost ve druhé polovině května. Rozhodnutí podepíše po návratu z návštěvy Číny. Součástí milosti bude i sedmiletá podmínka, během které se Kajínek nebude moci dopustit trestného činu. Na její dodržování bude dohlížet Krajský soud v Plzni, který Kajínka v roce 1998 odsoudil na doživotí.

Podle místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka je udělování milostí ústavním právem prezidenta, je ale otázkou, zda jeho rozhodnutí neovlivnilo to, jak je Kajínek mediálně známý. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že bude obtížné veřejnosti vysvětlit, proč dostává milost zrovna Kajínek, který je „odsouzený a usvědčený vrah“. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) konstatoval, že udělení milosti je rozhodnutím prezidenta. „Pan prezident ještě minulý rok na to měl jiný názor, teď ten názor změnil, tak určitě to lidem vysvětlí. Je to jeho rozhodnutí,“ řekl novinářům.

Lebeda: Odvádění pozornosti, Dvořáková: Kampaň
Milost pro Kajínka má odvést pozornost od problémů ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, soudí politolog Tomáš Lebeda. „Načasování je jednoznačně spojené s tím, že místo aby se teď řešil problém pana ministra financí, tak se bude řešit pan Kajínek. Povede to k rozmělnění pozornosti a odvedení pozornosti od toho, co je naprosto podstatné,“ řekl Lebeda. Agenda se podle něho nastoluje tak, aby překryla agendu jinou. „Zaplní titulní strany a zapomene se na podstatu problému, a to, proč premiér navrhuje odvolání ministra financí,“ je přesvědčen Lebeda.

Politoložka Vladimíra Dvořáková vnímá milost pro Kajínka jako politický krok, načasování je podle ní ale spíše souhra náhod. Připomněla, že Zeman už v dubnu uvedl, že o milosti vážně uvažuje, protože není úplně přesvědčen o jeho vině. Zeman chce podle ní tímto krokem oslovit možné voliče, kteří nesledují politické dění. „Kajínek má všechny rysy romantizujícího vyprávění, na kterém prezident může získat další okruhy voličů, které se o politické otázky nezajímají,“ řekla.

Senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ) má za to, že „jde o úlitbu Kajínkovu fanklubu“. Podle ní je otázkou, proč Kajínek nežádá o podmínečné propuštění. Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík sdělil, že prezident může omilostnit, koho chce, přesto je podle něj smutné, že si vybral zrovna nájemného vraha Kajínka.

Prezident podle Gazdíka činem popírá svá předchozí slova o nakládání s milostmi. Zeman totiž po svém nástupu do funkce avizoval, že milosti udělovat nebude s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Podle místopředsedy Senátu Jiřího Šestáka z klubu Starostů Zeman účelově odvádí pozornost od vládní krize.

Na dodržování podmínky dohlédne plzeňský soud
Na dodržování sedmileté podmínky, která má být součástí milosti prezidenta Zemana pro Jiřího Kajínka, by dohlížel Krajský soud v Plzni. Vyplývá to z trestního řádu.
Z trestního řádu vyplývá, že pokud byl „trest nebo jeho zbytek při udělení milosti prominut jen pod stanovenými podmínkami, plnění podmínek a převýchovu odsouzeného sleduje soud, který ve věci rozhodoval v prvním stupni“. Na to, jestli Kajínek podmínku dodržuje, by tedy dohlížel Krajský soud v Plzni, který mu v roce 1998 uložil doživotní trest.

Rozhodnutí naopak nezarazilo ani nepohoršilo bývalou nejvyšší státní zástupkyni a ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (ČSSD). Benešová, která patří do Zemanova poradního týmu, zdůraznila, že udělit milost je prezidentovo právo. Soudí, že Zeman tento krok zcela jistě bedlivě zvažoval. Zemanovo rozhodnutí vítá i Kajínkův právník Tomáš Zejda.

Jeden z možných Zemanových vyzyvatelů v prezidentské volbě Jiří Drahoš uvedl, že milosti považuje za mimořádný nástroj, který by používal v mimořádných případech sociální a humanitární povahy. Nemá prý žádné informace o tom, že by Kajínek tato kritéria splňoval. Ke kritice se připojil i lékař a aktivista Marek Hilšer, další z uchazečů o funkci prezidenta Michal Horáček ve čtvrtek uvedl, že vidí souvislost s nynější vládní krizí, v níž premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl Zemanovi odvolání ministra financí Babiše.

CIF24

Čtěte také:

Rozhodnutí o Ďuričkově propuštění se odkládá, soud bude pokračovat příští týden

 Bohumír Ďuričko u karvinského soudu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).