Menu Zavřít

Zemanovu návštěvu USA budou jistit lobbisté, kteří pomáhali Trumpovi

7. 4. 2017
Autor: CC BY-NC-SA 2.0: Adam Fagen via Flickr

Malá lobbistická firma SPG, která během prezidentských voleb podporovala Donalda Trumpa, podepsala smlouvu s Českou republikou. Má zajistit „úspěšnou a přínosnou“ návštěvu prezidenta Miloše Zemana ve Spojených státech.

Firma SPG podepsala dohodu s českou ambasádou ve Spojených státech. Uvedl to web amerického deníku Politico. Podle webu je SPG „potěšena, že ve spolupráci s velvyslanectvím České republiky ve Washingtonu napomůže úspěšné a přínosné státní návštěvě prezidenta Miloše Zemana.“

Web Politico, který je s obsahem dopisu obeznámen, z dokumentu cituje i pasáž nastiňující roli Trumpových lobbistů v chystané Zemanově návštěvě. „Jak jsme již nabízeli, budeme vám v této záležitosti asistovat, přičemž představíme naše schopnosti a zároveň i projevíme náš upřímný zájem o konstruktivní a dlouhodobě prospěšné vztahy s vaší zemí.“

SPG je jednou z asi pětice lobbistických firem s kontakty na Trumpa, k nimž se řadí například Avenue Strategies či Gotham Government Relations & Communications. Posledně jmenovaná firma Trumpovi pomáhala s vyhlašováním jeho volební kampaně.

ebf - tip - debata

SPG se od Trumpova zvolení prezidentem sháněla po zahraničních klientech a před Českou republikou už pracovala pro Nový Zéland, jehož reprezentaci otevřela cestu na inaugurační večírek, který probíhal pod taktovkou hlavního stratéga kampaně Steve Bannona a současného blízkého spolupracovníka Trumpa v Bílém domě Ricka Dearborna.

Přečtěte si také:

Trump vzlétl jako chromý kačer

Trumpův kontroverzní poradce Bannon končí v bezpečnostní radě


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).